ßßß Cookit - przepis na Tort makowy z białą czekoladą

Tort makowy z białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Przepis na tort pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku, ale delikatnie go zmieniłam. Poprzez dodatek białej czekolady krem jest dosyć słodki, ale można tę słodkość przełamać zamieniając dżem wiśniowy na np. dżem z czarnej porzeczki, pomaga też obowiązkowy dodatek alkoholu :) Biszkopt jak zawsze przy tortach piekę dzień wcześniej, żeby łatwiej się kroił.
Składniki na biszkopt:
5 jajek
150 g cukru pudru
2 łyżki mielonych migdałów
120 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
200 g suchego maku
Składniki na poncz:
3 łyżki rumu
pół szklanki wody
1 płaska łyżka cukru
Składniki na krem:
300 g białej czekolady
500 g śmietany kremówki
1 śmietan-fix
100 g dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki
Do ozdoby użyłam:
gotowe ozdoby z czekolady
draże z ciemnej i białej czekolady
Wykonanie:
Migdały zmielić lub drobno pokroić nożem płatki migdałowe. Mąki przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia, migdałami i makiem.
Białka ubić na sztywno. Następnie, miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać na przemian cukier puder i żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką mąki, proszek, migdały i mak.
Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić na trzy równe blaty.
Śmietanę schłodzić w lodówce lub włożyć na ok. 20 minut do zamrażalnika. Czekolady roztopić w kąpieli wodnej i ostudzić. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać śmietan-fix. Następnie powoli miksując, wlewać do śmietany ostudzoną czekoladę.
Składniki na poncz połączyć i dokładnie rozmieszać cukier.
Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu, rozsmarować na nim 1/2 dżemu, a na dżem wyłożyć 1/3 kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Górny blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałym kremem. Udekorować według uznania.
Odstawić na co najmniej kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego :)
Źródło:http://stoliczku-nakryj-sie.blogspot.com/2015/02/tort-makowy-z-biaa-czekolada.html