Wykonanie
Przepis na tort pochodzi z gazetki Gotuj Krok Po Kroku, ale delikatnie go zmieniłam. Poprzez dodatek
białej czekolady krem jest dosyć słodki, ale można tę słodkość przełamać zamieniając
dżem wiśniowy na np.
dżem z czarnej porzeczki, pomaga też obowiązkowy dodatek
alkoholu :)
Biszkopt jak zawsze przy tortach piekę dzień wcześniej, żeby łatwiej się kroił.
Składniki na
biszkopt:5
jajek150 g
cukru pudru2 łyżki mielonych
migdałów120 g
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanej1 płaska łyżka
proszku do pieczenia200 g suchego
makuSkładniki na poncz:3 łyżki
rumupół szklanki
wody1 płaska łyżka
cukruSkładniki na krem:300 g
białej czekolady500 g
śmietany kremówki1
śmietan-fix100 g
dżemu wiśniowego lub z
czarnej porzeczkiDo ozdoby użyłam:gotowe ozdoby z
czekoladydraże z ciemnej i
białej czekoladyWykonanie:
Migdały zmielić lub drobno pokroić nożem
płatki migdałowe.
Mąki przesiać i połączyć z
proszkiem do pieczenia,
migdałami i
makiem.
Białka ubić na sztywno. Następnie, miksując na niskich obrotach, stopniowo dodawać na przemian
cukier puder i
żółtka. Na koniec wmieszać delikatnie drewnianą łyżką
mąki, proszek,
migdały i
mak.Dno tortownicy o średnicy 27 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Przelać do niej ciasto i piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut. Po upieczeniu ciasto odstawić na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc w chłodne miejsce.
Biszkopt delikatnie wyjąć z formy i przekroić na trzy równe blaty.
Śmietanę schłodzić w lodówce lub włożyć na ok. 20 minut do zamrażalnika.
Czekolady roztopić w kąpieli
wodnej i ostudzić. Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodać
śmietan-fix. Następnie powoli miksując, wlewać do
śmietany ostudzoną
czekoladę.Składniki na poncz połączyć i dokładnie rozmieszać
cukier.Spodni blat nasączyć 1/3 ponczu, rozsmarować na nim 1/2
dżemu, a na
dżem wyłożyć 1/3 kremu. Tak samo postąpić z drugim blatem. Górny blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałym kremem. Udekorować według uznania.Odstawić na co najmniej kilka godzin do schłodzenia.
Smacznego :)