Wykonanie
Do tej
pory urodzinowe
torty zamawiałaś w cukierni? Jeżeli tym razem chcesz sprawdzić się w roli cukiernika, poznaj przepis na szybki wypiek z
kremem czekoladowym udekorowany krokantem. Dzięki sprawdzonym wskazówkom, twój cukierniczy debiut okaże się wspaniałym sukcesem.Przygotowywanie
tortu kojarzy się z długą i ciężką pracą. Wcale tak być nie musi – nawet, jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę w tym zakresie. Wystarczy
mieć dobry przepis, który znajdziesz poniżej.Przepis podstawowy na
biszkoptBiszkopt, który stanowi bazę
tortu, przygotowuje się nieco inaczej niż brownie . W tym przypadku chodzi o uzyskanie lekkiego i puszystego ciasta – idealne do przełożenia delikatnym kremem z
czekolady. Dlatego kluczową rolę odgrywa tutaj ubicie
białek na sztywną pianę, która
doda wypiekowi puszystości.Do przygotowania klasycznego
biszkoptu będziesz potrzebować:200 g drobnego
cukru do wypieków5 dużych
jajek150 g
mąki pszennej50 g
mąki ziemniaczanej.Jak przygotować biszkopt?Oba rodzaje mąk przesiej.
Białka oddziel od
żółtek, a następnie ubij je na puszystą pianę.Do piany dodawaj stopniowo
cukier i miksuj – aż do uzyskania gęstej, sztywnej i lśniącej masy.Dodaj
żółtka i krótko zmiksuj.Do masy jajecznej dodaj
mąkę w kilku partiach – za każdym razem mieszając łyżką.Formę do pieczenia wyłóż papierem, wylej ciasto i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 oPiecz przez ok. 40 minut – do suchego patyczka.
Biszkopt odstaw do wystygnięcia, a następnie wyjmij z tortownicy. Gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone, przekrój wzdłuż na 3 części.Przepis na
krem czekoladowyIstnieje wiele przepisów na
krem czekoladowy – zarówno z wykorzystaniem
kakao, jak i
czekolady. Bazą może być
masło albo
śmietana kremówka.Jeśli zależy ci na lekkiej
masie, przygotuj krem na bazie kremówki,
mascarpone oraz mieszanki
czekolady mlecznej i gorzkiej.Potrzebne składniki to:400 ml
śmietany kremówki 36%1 tabliczka
czekolady mlecznej E.Wedel1 tabliczka
czekolady gorzkiej klasycznej E.Wedel250 g
serka mascarpone.Kremówkę zagotuj – aż do wrzenia. Garnuszek zdejmij z palnika, wrzuć kawałki
czekolady. Poczekaj kilka minut aż same się rozpuszczą, a następnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstaw do ostygnięcia (masę możesz włożyć do lodówki nawet na kilka godzin). Schłodzoną
czekoladę umieść w misce i dodaj
serek mascarpone. Zmiksuj do uzyskania gęstej i sztywnej konsystencji.Tak przygotowany
krem czekoladowy możesz wykorzystać do przełożenia
biszkoptowych blatów.Przepis na domowy krokantKrokant to nic innego jak posypka wykorzystywana do dekoracji deserów. Jego przygotowanie jest proste – sprowadza się do skarmelizowania
orzechów.150 g
cukru wsyp na rozgrzaną patelnię i skarmelizuj – na średnim ogniu. Dodaj
masło, gdy karmel nabierze złocistego koloru. Dodaj posiekane
orzechy i pozostaw je na patelni przez chwilę. Całość przesyp na papier do pieczenia i poczekaj do całkowitego wystudzenia.