ßßß Cookit - przepis na Rolada jagodowa

Rolada jagodowa

nazwa

Wykonanie

Delikatna, biszkoptowa rolada z pysznym, pełnym jagód dżemem. Nadaje się się podania praktycznie od razu po przygotowaniu, choć na drugi dzień również jest bardzo dobra (nie można przechowywać dłużej ze względu na bitą śmietanę). W smaku rewelacyjna, choć mi się marzyły do niej polskie leśne jagody (niestety nie miałam..). Bardzo polecam!
Składniki:
3 duże jajka
50 g drobnego cukru do wypieków
40 g mąki pszennej
40 g skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijać (tą samą końcówką do ubijania białek). Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając.
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną, by piana nie 'siadła'.
Prostokątną blachę o niewysokich brzegach i wymiarach 43 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier delikatnie wyłożyć masę, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia, położyć na ręcznik kuchenny (lniany, nie papierowy), natychmiast zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem z ręcznikiem, odstawić do ostudzenia.
Ponadto:
340 g dżemu jagodowego, lub mniej, wedle smaku
250 ml śmietany kremówki 36%
cukier puder do oprószenia
garść świeżych jagód (opcjonalnie, do wymieszania z kremówką)
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.
Roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować warstwą dżemu, na dżem wyłożyć ubitą kremówkę*. Zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta razem z ręcznikiem, wzdłuż dłuższego boku. Oprószyć cukrem pudrem. Rolada jest od razu gotowa do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.
* Śmietany kremówki nie nakładać na marginesie 2 cm wzdłuż dłuższego brzegu (po złożeniu wypłynie).
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/rolada-jagodowa