Wykonanie
Delikatna, biszkoptowa rolada z pysznym, pełnym
jagód dżemem. Nadaje się się podania praktycznie od razu po przygotowaniu, choć na drugi dzień również jest bardzo dobra (nie można przechowywać dłużej ze względu na
bitą śmietanę). W smaku rewelacyjna, choć mi się marzyły do niej polskie leśne
jagody (niestety nie miałam..). Bardzo polecam!Składniki:3 duże
jajka50 g drobnego
cukru do wypieków40 g
mąki pszennej40 g
skrobi ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka dokładnie oddzielić od
żółtek.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą
soli. Dodawać stopniowo
cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijać (tą samą końcówką do ubijania
białek). Dodawać po jednym
żółtku, dalej ubijając.
Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną, by piana nie 'siadła'.Prostokątną blachę o niewysokich brzegach i wymiarach 43 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier delikatnie wyłożyć masę, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia, położyć na ręcznik kuchenny (lniany, nie papierowy), natychmiast zwinąć wzdłuż dłuższego
boku razem z ręcznikiem, odstawić do ostudzenia.Ponadto:340 g
dżemu jagodowego, lub mniej, wedle smaku250 ml
śmietany kremówki 36%
cukier puder do oprószeniagarść świeżych
jagód (opcjonalnie, do wymieszania z kremówką)
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką
cukru pudru.Roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować warstwą
dżemu, na
dżem wyłożyć ubitą kremówkę*. Zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta razem z ręcznikiem, wzdłuż dłuższego
boku. Oprószyć
cukrem pudrem. Rolada jest od razu gotowa do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.*
Śmietany kremówki nie nakładać na marginesie 2 cm wzdłuż dłuższego brzegu (po złożeniu wypłynie).Smacznego :-).