ßßß
Delikatna, biszkoptowa rolada z pysznym, pełnym jagód dżemem. Nadaje się się podania praktycznie od razu po przygotowaniu, choć na drugi dzień również jest bardzo dobra (nie można przechowywać dłużej ze względu na bitą śmietanę). W smaku rewelacyjna, choć mi się marzyły do niej polskie leśne jagody (niestety nie miałam..). Bardzo polecam!Składniki:3 duże jajka50 g drobnego cukru do wypieków40 g mąki pszennej40 g skrobi ziemniaczanej1/2 łyżeczki proszku do pieczeniaszczypta soliWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Białka dokładnie oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier, łyżka po łyżce i dalej ubijać (tą samą końcówką do ubijania białek). Dodawać po jednym żółtku, dalej ubijając.Mąki przesiać z proszkiem. Dodać do ubitej masy i delikatnie wymieszać szpatułką lub rózgą kuchenną, by piana nie 'siadła'.Prostokątną blachę o niewysokich brzegach i wymiarach 43 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier delikatnie wyłożyć masę, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 minut. Wyjąć z piekarnika, usunąć papier do pieczenia, położyć na ręcznik kuchenny (lniany, nie papierowy), natychmiast zwinąć wzdłuż dłuższego boku razem z ręcznikiem, odstawić do ostudzenia.Ponadto:340 g dżemu jagodowego, lub mniej, wedle smaku250 ml śmietany kremówki 36%cukier puder do oprószeniagarść świeżych jagód (opcjonalnie, do wymieszania z kremówką)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru.Roladę odwinąć, usunąć ręcznik. Posmarować warstwą dżemu, na dżem wyłożyć ubitą kremówkę*. Zwinąć w taki sam sposób jak była zwinięta razem z ręcznikiem, wzdłuż dłuższego boku. Oprószyć cukrem pudrem. Rolada jest od razu gotowa do spożycia. Przechowywać w lodówce do 2 dni.* Śmietany kremówki nie nakładać na marginesie 2 cm wzdłuż dłuższego brzegu (po złożeniu wypłynie).Smacznego :-).