Wykonanie
Smakuje dokładnie tak, jak słynny deser, różni się jedynie formą podania ;-). Lekka rolada biszkoptowa wypełniona kremem na bazie
mascarpone i kremówki. Nie za słodka, delikatnie kawowa, wilgotna i rozpływająca się ustach... Bardzo wciąga! I do niewątpliwych zalet należy szybkość jej przygotowania, sprawdźcie sami :-).Składniki na
biszkopt:3 duże
jajkaszczypta
soli50 g drobnego
cukru do wypieków3,5 łyżki
mąki pszennej np. tortowej2 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 łyżka
kawy rozpuszczalnej w proszku1/4 łyżeczki
proszku do pieczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę i
skrobię wymieszać z
proszkiem do pieczenia, przesiać, odłożyć.
Białka oddzielić od
żółtek, umieścić w misie miksera i ubić ze szczyptą
soli na sztywną pianę. Dosypywać
cukier, łyżka po łyżce, stopniowo, cały czas miksując. Dodać
żółtka, nadal ubijając. Wsypać przesiane
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia,
kawę w postaci proszku i bardzo delikatnie wymieszać.Blachę o wymiarach 33 x 26 cm wysmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę
biszkoptową, wyrównać szpatułką. Piec około 8 minut w temperaturze 190ºC.W międzyczasie ściereczkę kuchenną (lnianą) oprószyć
cukrem pudrem (lub
cukrem cynamonowym). Położyć na niej upieczoną, gorącą roladę (wierzchem do ściereczki i natychmiast zdjąć papier z góry). Następnie szybko zwinąć razem ze ściereczką (zaczynając zwijanie od dłuższego
boku), odłożyć do wystudzenia. Należy to zrobić
póki biszkopt jest jeszcze ciepły, wystudzony
biszkopt mógłby popękać.Krem tiramisu:250 g
serka mascarpone120 ml
śmietany kremówki 30% lub 36%2 łyżki
likieru kawowego1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej w proszku2 łyżki
cukru pudruWszystkie składniki powinny być schłodzone.Wszystkie składniki na krem umieścić w misie miksera (tak, wszystkie razem) i ubijać trzepaczkami miksera, aż powstanie gęsty krem a trzepaczki miksera będą pozostawiały na kremie wyraźny ślad.Ostudzoną roladę rozwinąć, nałożyć krem, zwinąć razem z kremem. Przełożyć do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem. Kroić po skosie.Przechowywać w lodówce.Smacznego :-).