ßßß Cookit - przepis na Rolada śmietankowa z borówkami

Rolada śmietankowa z borówkami

nazwa

Wykonanie

Przyznaję, że to moja pierwsza bezglutenowa rolada. I nie wiem teraz dlaczego przed tyle lat nie odważyłam się takiej upiec! Ciasto bezglutenowe okazało się bezproblemowe, pięknie wyrosło i nie łamało się przy zwijaniu. Szkoda mi tylko tego, że nie dałam rady ściślej zwinąć rolady. Wina leży po mojej stronie, bo nie przewidziałam, że biszkopt bezglutenowy tak pięknie wyrośnie (mimo, że już tyle ich w życiu upiekłam!) i dobrałam zbyt wąską formę do pieczenia (standardową 20 x 36 cm). Następną roladę będę piekła po prostu na blasze piekarnikowej i efekt wizualny będzie lepszy :) Ostatecznie mogę uznać, że wypiek się udał, bo zniknął błyskawicznie. Z resztą rolada jest tak delikatna i lekka, że automatycznie sięga się po dokładkę ;)
Składniki:
Ciasto:
3 duże jajka
50 g cukru
40 g mąki pszennej (bezglutenowcy: 40 g mąki kukurydzianej)
40 g skrobi ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Nadzienie:
250 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
150 g borówek
Mąki z proszkiem do pieczenia przesiać. Białka oddzielić od żółtek i przełożyć do misy miksera. Dodać do nich szczyptę soli i miksować do uzyskania sztywnej piany. Partiami wsypywać cukier, cały czas miksując, aby otrzymać lśniącą, ciągnącą pianę. Dodawać żółtka po jednym, po każdym chwilę miksując, żeby dobrze się wmieszały. Mąkę z proszkiem wsypać do piany i delikatnie wymieszać łyżką (tak, aby nie zniszczyć struktury ubitych jajek).
Prostokątną blachę o wymiarach 28 x 43 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić ciastem, wyrównać.
Ciasto piec w temperaturze 170 º C przez około 12 minut (ważne jest, by nie piec zbyt długo, bo ciasto zacznie się łamać przy zwijaniu).
W czasie pieczenia przygotować gładki ręczniczek kuchenny, rozłożyć na blacie i obsypać cukrem. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, formę wywrócić do góry dnem nad ręcznikiem, zdjąć z biszkoptu papier do pieczenia i zawinąć jak roladę razem z ręcznikiem (wzdłuż dłuższego boku). Pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Przygotować nadzienie. Ubić schłodzoną śmietankę z łyżką cukru pudru. Owoce delikatnie wmieszać łyżką. Ostrożnie rozwinąć roladę z ręcznikiem, ręcznik wyjąć. Nałożyć śmietanę na biszkopt i ponownie zwinąć, tak, jak wcześniej. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
Smacznego!
Źródło przepisu na biszkopt (z moimi modyfikacjami): http://www.mojewypieki.com/
Źródło:http://lisia-kawiarenka.blogspot.com/2014/08/rolada-smietankowa-z-borowkami.html