Wykonanie
Przyznaję, że to moja pierwsza bezglutenowa rolada. I nie wiem teraz dlaczego przed tyle lat nie odważyłam się takiej upiec! Ciasto bezglutenowe okazało się bezproblemowe, pięknie wyrosło i nie łamało się przy zwijaniu. Szkoda mi tylko tego, że nie dałam rady ściślej zwinąć rolady.
Wina leży po mojej stronie, bo nie przewidziałam, że
biszkopt bezglutenowy tak pięknie wyrośnie (mimo, że już tyle ich w życiu upiekłam!) i dobrałam zbyt wąską formę do pieczenia (standardową 20 x 36 cm). Następną roladę
będę piekła po prostu na blasze piekarnikowej i efekt wizualny będzie lepszy :) Ostatecznie
mogę uznać, że wypiek się udał, bo zniknął błyskawicznie. Z resztą rolada jest tak delikatna i lekka, że automatycznie sięga się po dokładkę ;)Składniki:Ciasto:3 duże
jajka50 g
cukru40 g
mąki pszennej (bezglutenowcy: 40 g
mąki kukurydzianej)40 g
skrobi ziemniaczanej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliNadzienie:250 ml
śmietany 30%1 łyżka
cukru pudru150 g
borówekMąki z
proszkiem do pieczenia przesiać.
Białka oddzielić od
żółtek i przełożyć do misy miksera. Dodać do nich szczyptę
soli i miksować do uzyskania sztywnej piany. Partiami wsypywać
cukier, cały czas miksując, aby otrzymać lśniącą, ciągnącą pianę. Dodawać
żółtka po jednym, po każdym chwilę miksując, żeby dobrze się wmieszały.
Mąkę z proszkiem wsypać do piany i delikatnie wymieszać łyżką (tak, aby nie zniszczyć struktury ubitych
jajek).Prostokątną blachę o wymiarach 28 x 43 cm wyłożyć papierem do pieczenia i napełnić
ciastem, wyrównać.Ciasto piec w temperaturze 170 º C przez około 12 minut (ważne jest, by nie piec zbyt długo, bo ciasto zacznie się łamać przy zwijaniu).W czasie pieczenia przygotować gładki ręczniczek kuchenny, rozłożyć na blacie i obsypać
cukrem. Upieczony
biszkopt wyjąć z piekarnika, formę wywrócić do góry dnem nad ręcznikiem, zdjąć z
biszkoptu papier do pieczenia i zawinąć jak roladę razem z ręcznikiem (wzdłuż dłuższego
boku). Pozostawić do całkowitego wystudzenia.Przygotować nadzienie. Ubić schłodzoną
śmietankę z łyżką
cukru pudru.
Owoce delikatnie wmieszać łyżką. Ostrożnie rozwinąć roladę z ręcznikiem, ręcznik wyjąć. Nałożyć
śmietanę na
biszkopt i ponownie zwinąć, tak, jak wcześniej. Przed podaniem schłodzić w lodówce.Smacznego!
Źródło przepisu na
biszkopt (z moimi modyfikacjami): http://www.mojewypieki.com/