Wykonanie
Składniki:
Biszkopt:3
jajka,1/3 szklanki
cukru,1/4 szklanki m ą ki pszennej,1/4 szklanki m ą ki ziemniaczanej,1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia,szczypta
soli.Do przełożenia:ok 1/2 słoiczka
dżemu jagodowego,250 ml
śmietany 30%,
cukier puder (do smaku),1 łyżeczka
żelatyny.Ponadto:40 g
masła,2/3 tabliczki
białej czekolady.Wykonanie:Oddzielamy
żółtka od
białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodajemy stopniowo
cukier, a następnie po jednym
żółtku.W miseczce mieszamy obie
mąki z
proszkiem do pieczenia. Dodajemy porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą.Formę o wymiarach 38x25cm wykładamy papierem do pieczenia.
Biszkopt pieczemy w nagrzanym piekarniku do zrumienienia w temperaturze 180°C. Jeszcze ciepłe ciasto przekładamy na ściereczkę lnianą (do góry stroną z papierem do pieczenie) i usuwamy papier. Szybko zawijamy ciasto wzdłuż dłuższego
boku razem ze ścierką.Ubijamy
śmietanę z
fixami i pudrem. Do grubej szklanki wsypujemy
żelatynę, zalewamy odrobiną gorącej
wody i mieszamy ją dokładnie do momentu, aż powstanie pianka ( najlepiej mikserem). Ubitą
śmietanę i
żelatynę łączymy za pomocą miksera.Wystudzone ciasto smarujemy
dżemem, a na niego wykładamy ubitą
śmietanę (aby
śmietana nie wypłynęła, zostawiamy 2-centymetrowy margines wzdłuż jednego dłuższego brzegu ciasta). Zawijamy ciasto w taki sam sposób jak wcześniej.W małym garnczku roztapiamy
masło z
czekolada (1/2 tabliczki). Rozsmarowujemy na cieście. Resztę
czekolady trzemy na tarce i posypujemy ciasto.Roladę wkładamy na kilka godzin do lodówki.