ßßß
Przepyszny, pięknie pachnący chleb żytni. Dla mnie rewelacyjny, delikatnie lepki, smaruję go tylko masłem, by delektować się smakiem samego chleba.. Bardzo polecam. Przepis zaczerpnięty z bloga Liski 'White Plate' (za Liską cytuję i dziękuję jej bardzo za udostępnienie przepisu z książki Daniela Leadera).Składniki na 1 bochenek:100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)350 g (1,5 szklanki) wody5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży lub 10 g drożdży świeżych350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej chlebowej1 łyżka otrębów żytnich lub pszennych1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego1/4 łyżeczki zmielonego anyżu10 g (1,5 łyżeczki) soliWodę wlać do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować ponownie przez 3-5 minut. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na około 2 - 2,5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami. Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania - ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to około 1-1,5 godziny.Piekarnik nagrzać do 230ºC. Na dno piekarnika wsypać 1/2 - 1 szklanki kostek lodu (lub wstawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą).Wstawić wyrośnięty chleb (ja dodatkowo posmarowałam wierzch jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka i posypałam makiem). Piec 10 minut . Zmniejszyć temperaturę do 210ºC i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.Upieczony chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia. Zachowuje świeżość przez kilka dni.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough'. Po skończeniu programu (1,5 h), odczekać, by ciasto podwoiło objętość, wyjąć, je krótko wyrobić, uformować chleb i przełożyć do formy. Dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :)