ßßß
Cytuję za Liską :Niemiecki wiejski chleb żytnio-pszennyCzas przygotowania:12-24 godziny wcześniej: odświeżenie zakwasu8-14 minut: zagniatanie10 minut: odpoczywanie chleba2-2 , 5 godziny pierwsze wyrastanie1-1 , 5 godziny: drugie wyrastanie40 minut: pieczenie100 g (1/2 szklanki) aktywnego żytniego zakwasu (dokarmionego 12-24 godziny wcześniej)350 g (1,5 szklanki) wody5 g (1 łyżeczka) suszonych drożdży instant (ja użyłam świeżych)350 g (2 i 1/4 szklanki) mąki żytniej jasnej, chlebowej (użylam typ 720)130 g (3/4 szklanki) mąki pszennej (użyłam mąki chlebowej)20 g (1 łyżka) otrębów żytnich lub pszennych1/4 łyżeczki zmielonych nasion kolendry1/4 łyżeczki zmielonych nasion kminu indyjskiego1/4 łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego1/4 łyżeczki zmielonego anyżu10 g (1,5 łyżeczki) soli morskiejDo posypania: otręby żytnie12-24 godzin wcześniej należy odświeżyć zakwas. Można to zrobić używając 2 łyżek zakwasu i równych części mąki żytniej chlebowej i wody. Tak, by całość wyniosła 100 g. Można też po prostu dokarmić zakwas dowolnym sposobem.Następnego dnia:Wlać wodę do dużej miski, dodać drożdże, mąkę żytnią, pszenną, otręby, przyprawy i sól. Następnie wlać zakwas i dokładnie wyrobić ciasto. Można to zrobić używając miksera: miksować 8 minut, następnie dać odpocząć ciastu i miksować pnownie przez 3-5 minut.Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrastania na ok. 2 – 2 , 5 godziny. Ciasto mniej więcej podwoi swoją objętość.Keksówkę o długości 28 cm wysmarować olejem i wysypać otrębami żytnimi.Przelać ciasto, posypać jego wierzch otrębami i odstawić do wyrastania – ciasto wypełni całą formę. Zajmie mu to ok. 1-1,5 godziny.Piekarnik nagrzać do 230 st C.Na dno piekarnika wsypać 1/2 – 1 szklanki kostek lodu.Wstawić wyrośnięty chleb. Piec 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210 st C i dopiekać kolejne 30 minut. Chleb jest upieczony, jeśli wyjęty z formy i popukany d spodu wydaje głuchy odgłos. Gdyby tak nie było, należy wyjąć go z formy i dopiekać jeszcze chwilę, 5-10 minut.Po upieczeniu chleb spryskać wodą i wstawić do piekarnika na 3 minuty. Dzięki temu będzie miał błyszczącą skórkę.Upieczony chleb położyć na kratce kuchennej i zostawić do całkowitego wystudzenia.Zachowuje świeżość przez kilka dni.Smacznego!A ja na koniec raz jeszcze dziękuję obydwu Gospodyniom za wspólną zabawę :)Pozdrawiam serdecznie!