ßßß


Składniki na 2 bochenki chleba:zaczyn:50 g aktywnego zakwasu żytniego100 g mąki pszennej, chlebowej120 g wodybibosz:100 g mąki jęczmiennej150 g wodyciasto chlebowe:cały zaczyncały bibosz650 g mąki pszennej chlebowej230-250 g wody1 łyżeczka słodu jęczmiennego1 łyżeczka soli150 g sera dojrzewającego Bleu d'Auvergne (lub inny ser podpuszczkowy dojrzewający z przerostem pleśni)1 łyżeczka całych nasion kminku1 łyżeczka świeżych drożdży (opcjonalnie)Przygotowanie zaczynu:Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin.Przygotowanie bibosza:Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin.Przygotowanie ciasta chlebowego:Z wszystkich składników oprócz sera pleśniowego, wyrobić gładkie ciasto. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut w naoliwionej misce, przykrytej ściereczką.Po tym czasie wyłożyć ciasto na naoliwiony blat i delikatnie, rozciągnąć je tworząc prostokąt. Ser owczy pokroić w dużą, 1-1,5 cm kostkę i rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta. Zwinąć ciasto z serem w rulon, jak roladę i ułożyć w naoliwionej misce do ponownego wyrośnięcia i przykryć ściereczką.Po 30 minutach podzielić ciasto na dwie części, lekko odgazować i uformować dwa bochenki na blacie posypanym mąką jęczmienną.Bochenki ułożyć w koszykach lub w naczyniach żaroodpornych, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut.Piec chleb (jeśli posiadasz to na rozgrzanym kamieniu) z parą, w 240 stopniach przez 10 minut, a następnie bez pary w temperaturze 220 stopni przez następne 25-30 minut.Jeśli do pieczenia używasz naczynia żaroodpornego, to po upieczeniu wyjmij chleb i wystudź na kratce.SmacznegoAkacjowy blogGotuj zdrowo! Guten Apetit!Konwalie w kuchniKuchnia GuciaKuchennymi drzwiamiNieład malutkiNie tylko na słodkoLeśny zakątekOgrody BabilonuPolska zupaW poszukiwaniu slowlife