ßßß
Choć jedno lukrowanie ciasteczek świątecznych, ale musi być ;-). Tym razem wybór padł na proste pisanki wielkanocne, kolorowe i nakrapiane czekoladą. Obejrzyjcie załączony filmik z youtube. Nie ma tu nic skomplikowanego, a w zabawę z lukrowaniem lub nakrapianem możecie zaangażować dzieci :-).Składniki na około 60 pisanek (w zależności od rozmiaru foremki):180 g masła, zimnego150 g cukru pudru350 g mąki pszennej1 duże jajko1 żółtko2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski waniliiszczypta soliWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać kształt jajek. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy. Przed pieczeniem można dodatkowo je schłodzić przez 15 minut.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.Składniki na lukier królewski:90 g białka (mniej więcej z 2 dużych jajek)445 g cukru pudrubarwniki spożywcze (u mnie Wiltona w żelu/paście, odcienie: lemon yellow, creamy peach, turquesa)W misie miksera umieścić białka i cukier puder. Ucierać przez około 10 minut, do gładkości. Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które spowodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Lukier rozdzielić pomiędzy kilka małych miseczek, dowolnie zabarwić przy pomocy barwników spożywczych.W jednorazowym rękawie cukierniczym odciąć końcówkę, wypełnić lukrem królewskim i dekorować ciasteczka, jak na załączonym filmie. Odłożyć do całkowitego stężenia lukru (najlepiej na noc).Roztopić kilka kostek czekolady. Maczając w bardzo płynnej (ciepłej) czekoladzie pędzelek o sztywnym włosiu dekorować ciasteczka nakrapiając je czekoladą (zamiast czekolady można wykorzystać brązowy barwnik spożywczy).Przechowywać w puszce do 10 dni.Smacznego :-).
Z części ciastek powycinałam większe pisanki, małymi foremkami w kształcie króliczków zrobiłam w nich otworki.