Wykonanie
Pyszne
kakaowe ciasteczka ozdobione kolorowym lukrem. Ćwiczenia przed 14 lutego - Wiktoria i
Pola zrobiły już walentynkową listę :-).
Ciasteczka można również wykonać w tradycyjnej, waniliowej wersji. Są bardzo maślane, ale nie zastępowałabym
masła margaryną, ze względu na ich piękny
maślany smak i zapach. Lubicie się bawić lukrem i szukacie więcej inspiracji na ozdabianie? Znajdziecie ją tutaj . Polecam :-).Składniki:2 szklanki
mąki pszennej1/2 szklanki
kakao*1/4 łyżeczki
soli170 g
masła, w temperaturze pokojowej3/4 - 1 szklanka
cukru pudru1
jajko1,5 łyżeczki ekstraktu z
waniliiMasło i
cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. Wbić
jajko, dodać ekstrakt,
sól, dalej ucierać. Dodać
mąkę wymieszaną z
kakao. Utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując
mąką (jeśli na jakimkolwiek etapie ciasto będzie się wydawało suche i łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej
śmietany i jeszcze raz wyrobić). Foremką wycinać
serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości
ciasteczek. Wystudzić na kratce.Ozdobić lukrem przygotowanym na bazie
białka - lukrem królewskim .* w wersji waniliowej
kakao należy zastąpić
mąką pszenną, dodać ziarenka z 1
laski waniliiSmacznego :-).
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tego blogu .