ßßß
Pyszne kakaowe ciasteczka ozdobione kolorowym lukrem. Ćwiczenia przed 14 lutego - Wiktoria i Pola zrobiły już walentynkową listę :-). Ciasteczka można również wykonać w tradycyjnej, waniliowej wersji. Są bardzo maślane, ale nie zastępowałabym masła margaryną, ze względu na ich piękny maślany smak i zapach. Lubicie się bawić lukrem i szukacie więcej inspiracji na ozdabianie? Znajdziecie ją tutaj . Polecam :-).Składniki:2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki kakao*1/4 łyżeczki soli170 g masła, w temperaturze pokojowej3/4 - 1 szklanka cukru pudru1 jajko1,5 łyżeczki ekstraktu z waniliiMasło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć na jasną, puszystą masę. Wbić jajko, dodać ekstrakt, sól, dalej ucierać. Dodać mąkę wymieszaną z kakao. Utrzeć na gładką masę. Gotowe ciasto zawinąć w folię i schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na grubość około 3 mm, podsypując mąką (jeśli na jakimkolwiek etapie ciasto będzie się wydawało suche i łamliwe, należy dodać odrobinę kwaśnej śmietany i jeszcze raz wyrobić). Foremką wycinać serca. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach (nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 15 minut, w zależności od wielkości ciasteczek. Wystudzić na kratce.Ozdobić lukrem przygotowanym na bazie białka - lukrem królewskim .* w wersji waniliowej kakao należy zastąpić mąką pszenną, dodać ziarenka z 1 laski waniliiSmacznego :-).
Przepis, zmodyfikowany, pochodzi z tego blogu .