Wykonanie
Kruche
ciasteczka o smaku maślanym, napakowane
wanilią i dużą ilością
pistacji. Proste do wykonania, obłędnie pyszne, z chrupiącą
cukrową otoczką. Doskonałe do zapuszkowania na nadchodzące święta, polecam wykonać od razu z podwójnej porcji... czasem może się okazać, że jedna to zbyt mało ;).Składniki na 30 - 35 sztuk:3/4 szklanki obranych niesolonych
pistacji140
masła80 g
cukru pudruziarenka z połowy
laski wanilii1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiszczypta
soli225 g
mąki pszennejPonadto:1
białko, lekko roztrzepane, do posmarowania
cukier granulowany do obtoczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło i
cukier puder umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać ziarenka z
wanilii, ekstrakt z
wanilii,
sól i utrzeć. Dodać
mąkę pszenną i utrzeć, do połączenia. Dodać
pistacje i zmiksować krótko, tylko do połączenia. Jeśli ciasto na tym etapie będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę zimnego
mleka (dodałam 2 łyżki) i utrzeć - ciasto powinno połączyć się w kulę.Z ciasta uformować wałek o długości około 30 cm i grubości 4 cm, lekko oprószając powierzchnię blatu
mąką. Owinąć szczelnie papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny lub najlepiej - przez noc.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z papieru. Posmarować lekko roztrzepanym
białkiem i obtoczyć w cukrze.
Ostrym nożem pokroić na plasterki o grubości około 8 mm i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC, najlepiej z termoobiegiem, przez około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów
ciastek.Wyjąć z piekarnika i wystudzić na metalowej kratce.Przechowywać do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).
Źródło przepisu - " Saving room for dessert ".