ßßß
Kruche ciasteczka o smaku maślanym, napakowane wanilią i dużą ilością pistacji. Proste do wykonania, obłędnie pyszne, z chrupiącą cukrową otoczką. Doskonałe do zapuszkowania na nadchodzące święta, polecam wykonać od razu z podwójnej porcji... czasem może się okazać, że jedna to zbyt mało ;).Składniki na 30 - 35 sztuk:3/4 szklanki obranych niesolonych pistacji140 masła80 g cukru pudruziarenka z połowy laski wanilii1 łyżeczka ekstraktu z waniliiszczypta soli225 g mąki pszennejPonadto:1 białko, lekko roztrzepane, do posmarowaniacukier granulowany do obtoczeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Masło i cukier puder umieścić w misie miksera i utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać ziarenka z wanilii, ekstrakt z wanilii, sól i utrzeć. Dodać mąkę pszenną i utrzeć, do połączenia. Dodać pistacje i zmiksować krótko, tylko do połączenia. Jeśli ciasto na tym etapie będzie zbyt sypkie, dodać odrobinę zimnego mleka (dodałam 2 łyżki) i utrzeć - ciasto powinno połączyć się w kulę.Z ciasta uformować wałek o długości około 30 cm i grubości 4 cm, lekko oprószając powierzchnię blatu mąką. Owinąć szczelnie papierem do pieczenia i schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny lub najlepiej - przez noc.Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, odwinąć z papieru. Posmarować lekko roztrzepanym białkiem i obtoczyć w cukrze. Ostrym nożem pokroić na plasterki o grubości około 8 mm i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC, najlepiej z termoobiegiem, przez około 12 minut lub dłużej, do zarumienienia się brzegów ciastek.Wyjąć z piekarnika i wystudzić na metalowej kratce.Przechowywać do 7 dni w puszce, w temperaturze pokojowej.Smacznego :-).
Źródło przepisu - " Saving room for dessert ".