Wykonanie
Witam w grudniu .Może po kolei .Dziś jest 16 czyli moje urodziny. O godzinie 21 , 14 lat temu się urodziłam . 14? a może 13? nie znam się na obliczeniach . Matma nie jest moją dobrą stroną . Wiem tylko tyle , że dziś kończę 14 lat!A może ciasteczko?
Ciasteczkami częstuje jutro w mojej szkole . ; )
Dzień planowałam rozpocząć jakimiś pysznymi placuszkami , ale że jestem leniwa to zrobiłam :
Bułeczkę posmarowaną nutellą plus pyszne kakałko .
Mniam mniam mniam .
Co wy dziś jedliście ? ;>
Pierniczki....
Przepis na nie pochodzi z
pewnymi zmianami ze strony Moje wypieki .Po lewej Kruche
cynamonowe gwiazdki
:-)
Choineczka z gwiazdek przełożonych lukrem królewskim .
Pewna część
ciastek...
Kruche
cynamonowe gwiazdkiSkładniki na około 30 - 40 sztuk
ciastek:180 g
masła, zimnego90 g
cukru pudru230 g
mąki pszennejszczypta
soli1 płaska łyżka
cynamonuWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie
mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy (
ciasteczka praktycznie nie rosną).Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
Składniki na około 40
ciastek:180 g zimnego
masła200 g
cukru pudru350 g
mąki pszennej1 duże
jajko1
żółtko (
białko przyda się na
lukier królewski)2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii lub nasionka z 1
laski waniliiszczypta
soliWszystkie składniki wrzucić do malaksera i zmiksować, aż ciasto będzie tworzyło gładką kulę. Można również wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.*Po schłodzeniu, odrywać kawałki ciasta i wałkować na grubość około 3 mm, podsypując delikatnie
mąką. Wykrawać okrągłe kształty. Układać na papierze do pieczenia lub macie teflonowej, zachowując nieduże odstępy.Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 minut, do lekkiego zezłocenia.
Planowałam zostawić część na święta ale wątpię aby przetrwały . ;)
Niestety gdy chciałam na drugi dzień ozdabiać je lukrem mój rękaw zaczął szwankować i ozdawiałam wykałaczką lub łyżką . :D
Lukier królewski (
royal icing):2
białka3 szklanki
cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać , użyłam 2 i pół)1 łyżeczka
soku z cytrynyW misie miksera utrzeć
białka z
cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać
sok z cytryny i utrzeć.Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi kwiatkami.Smacznego :).
A co z tą chatką?
Ano chatka jest . Nie z piernika ale stoi . . .
Nie mam foremek do chatki , mam tylko w kształcie gwiazdek ,
grzybów , choinek ,
serc itd , ale nie chatek . Chatkę cudem udało się skleić lukrem.Chatka ma drzwi z gwiazdką... Dach , ściany choinkę i...
Widzicie worek z prezentami? ;D
Dużo "śniegu" ;p
Dlaczego grudzień jest moim ulubionym miesiącem?6grudnia - mikołajki . 10 dni później 16 grudnia urodziny , prawie 10 dni później święta! :DMam w planach zakup foremek w kształcie chatki , śnieżynki , jakiegoś ptaszka i innych świątecznych . ;)Miłego dnia kochani!