Wykonanie
Smak świąt i ulubionego piernika spakowany w postaci małych muffinek. Pachną i smakują lepiej niż niejeden piernik. Są miękkie, aromatyczne, nie za słodkie, o głębokim i intensywnym zapachu przypraw korzennych. Można zajadać się jeszcze ciepłymi, a z
polewą czekoladową smakują nawet lepiej...Składniki na 10-12 muffinów:1,5 szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki pszennej razowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół szklanki miałkiego
brązowego cukru1 łyżka
przyprawy korzennej do piernikaszczypta
soli50 ml
olejupół szklanki
maślankipół szklanki
mlekapół szklanki
miodu1
jajko100 g posiekanej gorzkiej lub
mlecznej czekolady1 średniej wielkości
jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki suche:
mąkę pszenną,
mąkę razową,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną,
sól,
przyprawę korzenną. W drugim naczyniu wymieszać składniki mokre: roztrzepane
jajko,
olej,
maślankę,
mleko,
miód. Zawartość obu naczyń połączyć, wymieszać z grubsza, dodając na koniec posiekaną
czekoladę i starte
jabłko.Blachę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć do 3/4 wysokości każdej papilotki. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka. Poczekać chwilę zanim przestygną,
potem wyciągać z formy. Studzić na kratce. Polać ulubioną
polewą czekoladową, ozdobić.Smacznego :-).