Wykonanie
Czy może być coś lepszego niż babeczki o smaku piernika? Delikatne miękkie ciasto pachnące świętami? Może! Takie babeczki w cudownych kształtach choinek, gwiazdek i śnieżynek. Pachną piernikiem, wyglądają świątecznie, a smakują wybornie :) Jeśli nie macie takiej cudownej formy jak nasza możecie upiec zwykłe muffinki w okrągłych papilotkach.Nasza foremka silikonowa pochodzi ze sklepu garneczki.pl . Piekłam w niej już kilkakrotnie i z czystym sumieniem
mogę Wam ją polecić :)
Ilość porcji: (ok. 30 malutkich babeczek. Ciasta starczyło na dwukrotne pieczenie całej formy)Składniki:1 szklanka
mąki pszennej½ startego
jabłka½ łyżeczki
proszku do pieczenia½ łyżeczki
sody oczyszczonej½ łyżki
przyprawy do piernika¼ szklanki
jogurtu naturalnego¼ szklanki
mleka¼ szklanki
miodu¼ szklanki
brązowego cukru1 malutkie
jajkoSzczypta
soli25ml
oleju50g
czekoladowych drobinek (kropelek) do wypiekówW misce mieszamy składniki suche: przesiewamy
mąkę,
proszek do pieczenia oraz
sodę. Dodajemy
sól,
cukier i
przyprawę korzenną. W drugim naczyniu mieszamy składniki mokre o temperaturze pokojowej:
mleko,
jajko,
olej,
jogurt i
miód. Zawartość obu naczyń mieszamy ze sobą dodając
czekoladę oraz
jabłko.Formę do babeczek delikatnie smarujemy
masłem, Wykładamy
ciastem i umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 190 stopni na około 20 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Studzimy na kratce i ozdabiamy np. lukrem. Smacznego.
Post powstał przy współpracy ze sklepem garneczki.pl