Wykonanie
Korzenne muffinki z
jabłkami... to mój sposób na pogodzenie się z nadejściem jesieni. Wspaniale komponują się z grzanym
winem i kołdrą :)Składniki:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 0,5 szklanki
mąki razowej- pół szklanki jasnego
brązowego cukru- 1 płaska łyżka
przyprawy korzennej do piernika- szczypta
soli- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- pół szklanki
mleka- pół szklanki
jogurtu naturalnego (lub
maślanki)- 3 łyżki roztopionego
masła (około 45 g)- 1
jajko- 3 średniej wielkości
jabłka, obrane i pokrojone w kostkę- opakowanie orzechowej polewy do ciastPrzygotowanieOsobno mieszamy składniki suche, osobno mokre (wraz z
jabłkami). Następnie łączymy je w jednym naczyniu, mieszamy, ale nie super. dokładnie. Muszą, a nawet powinny być grudki. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki (teoretycznie do 3/4 ich wysokości, ale ja nakładam więcej) i pieczemy je w 190 stopniach przez około 30 minut.Po upływie tego czasu wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim muffinki na jakieś 10 minut. Polewę
orzechową przygotowujemy tak, jak jest napisane na opakowaniu i polewamy nią
ciastka.Smacznego!!