Wykonanie
Trochę zimowe muffinki, ale za to jakie pyszne! Mięciutkie, aromatyczne, z super chrupiacą
orzechową posypką. Wiem, że je pokochacie, jak ostatnie muffiny z
ananasem... Polecam!Składniki na 12 muffinek:1,5 szklanki
mąki pszennej0,5 szklanki
mąki pszennej razowejpół szklanki jasnego
brązowego cukru1 płaska łyżka
przyprawy korzennej do piernikaszczypta
soli1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki
mlekapół szklanki
jogurtu naturalnego (lub
maślanki)45 g
masła, roztopionego1
jajko3 średniej wielkości
jabłka, obrane i pokrojone w kostkęNa posypkę:1 garść posiekanych drobno
orzechów włoskichkilka łyżek
cukru demeraraWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: obie
mąki,
cukier,
przyprawę korzenną,
sól,
proszek do pieczenia i
sodę oczyszczoną. W drugim naczyniu wymieszać składniki płynne:
mleko,
jogurt,
masło,
jajko Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale tylko z grubsza, dodając
jabłka.Gotowe ciasto przełożyć do foremek na muffiny wypełniając je do 3/4 ich wysokości (nakładałam prawie pełne), z wierzchu posypać
orzechami i
cukrem demerara.Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 190ºC. Wyjąć i wystudzić na kratce.Smacznego :-).