Wykonanie
Zapraszam na przepyszne i zdrowe babeczki z
mąki pełnoziarnistej, z dodatkiem odzywczych
orzechów!Mozna zajadać z kawusią i kawałkiem ciemnej
czekolady 😀Składniki na około 12 babeczek:1,5 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej0,5 szklanki
mąki razowejpół szklanki
brązowego cukru1 płaska łyżka
przyprawy korzennej do piernika1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 łyżeczki
sody oczyszczonejpół szklanki
mlekapół szklanki
jogurtu naturalnego (lub
maślanki)4 łyżki roztopionego
masła lub
oleju1
jajkogarść
orzechów włoskich, można również dodać
suszone sliwkiW jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie, w drugim płynne. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać, ale z grubsza, na koniec dodać posiekane
orzechy i
śliwki. Ciasto nałożyć do foremek na muffinki do 3/4 ich wysokości.Piec około 20 – 25 minut w temperaturze 190ºC.Smacznego