Wykonanie
Niedawno, w przedostatnim wpisie, były muffiny i tym razem też będą. Wtedy były wytrawne z
papryką i
fetą, a teraz na słodko, z
żurawiną i lekką nutą piernikową. Pyszne.
Madzia zrobiła. Bo ostatnio ma mega zajawkę na słodkie rzeczy. Niby fajnie, ale ta zajawka jest naprawdę mega i nie ma kto jeść tego wszystkiego :)I tak samo jak wcześniej przepis wypatrzony na Moje Wypieki .Składniki na 12 sztuk:2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejszczypta
soli1 szklanka
suszonej żurawiny (może też być świeża lub mrożona)3/4 szklanki
maślanki1/3 szklanki
mleka60 g roztopionego
masła1 duże
jajko1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
przyprawy korzennejW jednej misce mieszamy składki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać. Tak niezbyt dokładnie, ciasto powinno być grudkowate, niezbyt gładkie.Nakładamy do foremek na muffinki do 3/4 wysokości.Pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach.Smacznego!
---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)