Wykonanie
P yszne, ze zdrową
żurawiną, którą wciskam wszędzie, gdzie tylko się da ;-). Szybkie do przyrządzenia, mało skomplikowane do wykonania - to zresztą zaleta każdych muffinek. Polecam bardzo!Składniki na 12 muffinek:2 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki drobnego
cukru do wypieków1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3/4 szklanki
maślanki1/3 szklanki
mleka60 g
masła, roztopionego1 duże
jajko3 łyżki
kakao1 łyżeczka
przyprawy korzennej1 szklanka świeżej, mrożonej lub
suszonej żurawinyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W jednym naczyniu wymieszać składniki sypkie: przesianą
mąkę pszenną, drobny
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę, przesiane
kakao i
przyprawę korzenną. W drugim naczyniu składniki mokre:
maślankę,
mleko,
masło, lekko roztrzepane
jajko.Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać widelcem lub łyżką, nie miksować. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste dodać odrobinę
mleka. Na końcu dodać
żurawinę, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto wyłożyć prawie do pełna papilotek.Piec około 25 minut w temperaturze 170ºC, do zarumienienia. Wyjąć, wystudzić na kratce.Smacznego :-).