Wykonanie
Troszkę swiątecznego klimatu dzisiaj. Zapachniało piernikiem :)Muffinki są przepyszne, polecam!Przepis na muffinki wzięłam z www.mojewypieki.com odrobinkę zmodyfikowałam, natomiast pomysł na dekorację pochodzi z http://torcikownia.blogspot.com/Z podanuch składników zrobiłam 12 muffinek w formie do muffinek, pozostałą część ciasta upiekłam w kokilce.2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonejpół szklanki ciemnego
brązowego cukru1 łyżka
przyprawy korzennej do piernikaszczypta
soli50 ml
olejupół szklanki
mlekapół szklanki
maślankipół szklanki
miodu1
jajko100 g posiekanej ciemnej
czekolady1 średniej wielkości
jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)garsć
orzechów włoskichW jednym naczyniu łączymy suche składniki:
mąkę,
cukier,
sodę oczyszczoną, proszek do pieczeniaprzyprawę korzenną,
sól. W drugim naczyniu płynne składniki: rostrzepane
jajko,
olej,
maślankę,
mleko,
miód. Łączymy zawartość dwóch naczyń. Dodajemy posiekaną
czekoladę,
orzechy oraz
jabłko. Szybko mieszamy. Wykłądamy do formy na muffinki. Pieczemy 25 minut w 190 stopniach C.Po wystudzeniu muffinek ozdabiamy masą:250 g
serka mascarpone200g
śmietany 36%3 łyżki
cukru pudrubarwnik spożywczy ew. sok z
burakaWszystkie składniki miksujemy.Dół czapeczki można ozdobić wiórkami lub
płatkami kokosa. Pompon zrobiłam z masy cukrowej. Można użyć
śmietankowych groszków.