Wykonanie
Zastanawiałam się, jaką mu nadać nazwę. Bo jest naprawdę ekstremalnie
czekoladowe. Czarne i w kolorze oreo. Wilgotne i miękkie, choć nie ciężkie i nie jak brownies. Dla mnie najlepsze.
Kokos wpasował się tutaj idealnie, oryginalny przepis wzbogaciłam o
kokosowe przełożenie. Lubicie batonik 'Bounty', wersję w gorzkiej czekoladzie? To przepadliście. Koniec, kropka. Można się uzależnić. Nawet nie napiszę, ile kawałków zjadłam SAMA. Omg.Składniki na ciasto :55 g
gorzkiej czekolady (70%), połamanej na małe kawałki85 g
kakao200 ml wrzącej
wody145 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli90 g
masła200 g drobnego
cukru do wypieków (lub nieznacznie mniej)50 g ciemnego
cukru muscovado2
jajka, w temperaturze pokojowej250 ml
mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej
Czekoladę i
kakao umieścić w miseczce, zalać wrzącą
wodą. Wymieszać, do rozpuszczenia się
czekolady i uzyskania gładkiej masy. Przestudzić.
Mąkę,
sodę, proszek,
sól - przesiać.Oba
cukry wsypać do misy miksera i wymieszać. Dodać do nich roztopione
masło, krótko zmiksować. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do uzyskania puszystej i jasnej masy.Powoli wlewać
mleko kokosowe, na przemian z przestygniętą
czekoladą; zmiksować. Dodać przesiane suche składniki (
mąka,
soda, proszek i
sól), zmiksować, tylko do połączenia się składników.Kwadratową formę o
boku 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Przelać gotową masę. Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut, lub dłużej. Najważniejsze, by piec do tzw. suchego patyczka.Ciasto wyjąć, całkowicie ostudzić (można upiec dzień wcześniej).Krem
kokosowy:1/3 szklanki (ok. 80 ml)
śmietany kremówki220 g
serka mascarpone1/3 szklanki
cukru pudru (lub więcej, do smaku)1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
likieru kokosowego np.
MalibuŚmietana kremówka i
serek mascarpone powinny być schłodzone.
Śmietanę kremówkę ubić. Dodać do niej
mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać
cukier puder, wiórki,
likier, wymieszać do połączenia.Ciasto przekroić wzdłuż, przełożyć
kokosowym kremem. Wierzch udekorować polewą. Kroić na kwadraty, podawać.
Polewa czekoladowa:125 ml
mleka kokosowego125 g
gorzkiej czekolady (70%)
Mleko kokosowe doprowadzić do wrzenia. Zalać nim połamaną
czekoladę. Poczekać chwilę, wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia
czekolady i powstania gładkiego sosu
czekoladowego. Przed wylaniem na wierzch ciasta poczekać, aż przestygnie i zgęstnieje (lodówka przyspieszy ten proces).Smacznego :)