Wykonanie
Jednym z moich ulubionych blogów jest blog Moje wypiekiPrzepisy na nim umieszczane sprawdzają się zawsze i zawsze wychodzą. Dzisiaj zaczerpnęłam przepis na ciasto, które było prezentem urodzinowym. Smakuje trochę jak bounty, ale według mnie najlepsza z wszystkiego jest
czekoladowa polewa z dodatkiem
mleka kokosowego.
Czekolada jest miękka, ale nie spływa z ciasta, tworzy na jego powierzchni taflę niczym
czekoladowy lód na jeziorze...o
matko ale się rozpędziłam, koniec tych metafor, przejdźmy do przepisu, bo naprawdę warto;)Ciasto:55 g
gorzkiej czekolady85 g
kakao200 ml wrzącej
wody145 g
mąki pszennej1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli90 g
masła roztopionego200 g drobnego
cukru do wypieków (dałam mniej, a i tak jest słodkie)50 g
brązowego cukru2
jajka, w temperaturze pokojowej250 ml
mleka kokosowego, w temperaturze pokojowej
Czekoladę i
kakao umieścić w naczyniu i zalać wrzącą
wodą, wymieszać do rozpuszczenia
czekolady i uzyskania gładkiej masy.
Biały i
brązowy cukier wsypać do miski. Wymieszać. Dodać roztopione
masło i wymieszać. Wbijać po jednym
jajku i miksować do uzyskania puszystej masy.
Teraz powoli wlewać
mleko kokosowe na przemian z masą
czekoladowo-
kakaową PRZESTYGNIĘTĄ! ;) i miksujemy dalej.
Dodajemy suche i przesiane składniki-
mąkę, proszek ,
sodę i
sól i miksujemy tylko do połączenia składników. Połowę ciasta wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (moja miała wymiary 18x27cm, wyszło dość grube, więc w
sumie możecie użyć trochę większej blachy). Piec w 180 st. C przez 40 minut lub dłużej, jeżeli pieczecie za jednym razem oba blaty. Jeżeli osobno to około 25 minut, lub do czasu gdy patyczek wbity w ciasto będzie suchy. Po upieczeniu postąpić tak samo z drugą częścią. Ciasto można upiec też za jednym razem, a później przekroić.
Ciasto zupełnie ostudzić.Krem
kokosowy:120 ml czyli ok 1/2 szklanki
śmietany kremówki250 g
serka mascarpone1/3 szklanki
cukru pudru (lub więcej, do smaku)1/2 szklanki
wiórków kokosowych2 łyżki
likieru kokosowego np.
MalibuŚmietana kremówka i
serek mascarpone powinny być prosto z lodówki.
Śmietanę ubić. Dodać do niej
mascarpone i delikatnie wymieszać. Dodać
cukier puder, wiórki,
likier, wymieszać do połączenia.Jedną cześć ciasta posmarować kremem
kokosowym, przykryć drugą. Polać polewąPolewa:125g
gorzkiej czekolady125 ml
mleka kokosowegoMleko doprowadzić do wrzenia i zalać nim połamaną
czekoladę, mieszać do uzyskania gładkiej masy, rozprowadzić po wierzchu ciasta.
Ciasto schłodzić, następnie pokroić na kwadraty i podać, np. z
truskawką ;)
Smacznego !