ßßß Cookit - przepis na Ciastka z melasą

Ciastka z melasą

nazwa

Wykonanie

Kruche z zewnątrz, lepkie w środku. O smaku i o zapachu melasy. Cały rok nie używam jej do wypieków, ale w okresie zimowo - świątecznym nie można sobie odmówić tego smaku. To już pewien rytuał - nadchodzą zimne wieczory i poranki, ja piekę pierniczki i mocne, aromatyczne ciasteczka z przyprawami. Smak melasy jest specyficzny, nie każdy musi być jej fanem, ale jeśli mimo wszystko bardzo chcecie wypróbować przepis można zastąpić ją miodem. A może zakupiliście melasę do świątecznych szwedzkich pepparkakor ? W tym przepisie możecie wykorzystać jej nadmiar (jeśli Wam pozostanie :-).
Składniki na około 30 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1,5 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
3/4 łyżeczki kardamonu
szczypta soli
1 duże jajko
170 g masła, roztopionego i przestudzonego
1/3 szklanki cukru granulowanego
1/4 szklanki brązowego cukru
1/3 szklanki melasy
Dodatkowo:
cukier granulowany, do obtoczenia
W misie miksera wymieszać mąkę, sodę, cynamon, imbir, kardamon i sól.
W drugim naczyniu roztrzepać lekko jajko, dodać roztopione masło, cukier, melasę, wymieszać. Przelać do suchych składników, zmiksować do połączenia się wszystkich składników i otrzymania gładkiej masy.
Z masy formować kule wielkości niedużego orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze (jeśli ciasto będzie zbyt miękkie lub klejące wystarczy je przez chwilę schłodzić). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 8 - 10 minut. Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce, mogą lekko popękać. Pieczone zbyt długo będą twardsze i nie będą miękkie w środku. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Przechowywać w zamkniętym pojemniku do 1 miesiąca.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - Bon Appetit, przepis zmodyfikowany.
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-z-melasa