Wykonanie
Kruche z zewnątrz, lepkie w środku. O smaku i o zapachu melasy. Cały rok nie używam jej do wypieków, ale w okresie zimowo - świątecznym nie można sobie odmówić tego smaku. To już pewien rytuał - nadchodzą zimne wieczory i poranki, ja piekę pierniczki i mocne, aromatyczne
ciasteczka z
przyprawami. Smak melasy jest specyficzny, nie każdy musi być jej fanem, ale jeśli mimo wszystko bardzo chcecie wypróbować przepis można zastąpić ją
miodem. A może zakupiliście melasę do świątecznych szwedzkich pepparkakor ? W tym przepisie możecie wykorzystać jej nadmiar (jeśli Wam pozostanie :-).Składniki na około 30 sztuk:2 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej1,5 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka
imbiru3/4 łyżeczki
kardamonuszczypta
soli1 duże
jajko170 g
masła, roztopionego i przestudzonego1/3 szklanki
cukru granulowanego1/4 szklanki
brązowego cukru1/3 szklanki melasyDodatkowo:
cukier granulowany, do obtoczeniaW misie miksera wymieszać
mąkę,
sodę,
cynamon,
imbir,
kardamon i
sól.W drugim naczyniu roztrzepać lekko
jajko, dodać roztopione
masło,
cukier, melasę, wymieszać. Przelać do suchych składników, zmiksować do połączenia się wszystkich składników i otrzymania gładkiej masy.Z masy formować kule wielkości niedużego
orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze (jeśli ciasto będzie zbyt miękkie lub klejące wystarczy je przez chwilę schłodzić). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie.Piec w temperaturze 175ºC przez około 8 - 10 minut.
Ciasteczka powinny rozpłynąć się na blaszce, mogą lekko popękać. Pieczone zbyt długo będą twardsze i nie będą miękkie w środku. Wyjąć, wystudzić na kratce.Przechowywać w zamkniętym pojemniku do 1 miesiąca.Smacznego :-).
Źródło przepisu - Bon Appetit, przepis zmodyfikowany.