Wykonanie
To chyba ostatni post w tym roku, ze względu na nadchodzący świąteczny okres raczej nie
będę miała czasu na dodawanie nowych przepisów (chociaż na gotowanie zapewne znajdę czas i nadrobię wszystko po Nowym Roku - obiecuję :)Dzisiaj przepis na kruche
imbirowe ciasteczka z nutą korzenną.
Ciasteczka te robiłam już wiele
razy ale z wykorzystaniem tych szczególnych przypraw - pierwszy raz i muszę przyznać, że wyszły bardzo smaczne, mogą być nieco ostre dla niektórych - dlatego ilość użytego
imbiru można zmniejszyć. Ilość
cukru również można zmienić według swoich upodobań - ja użyłam tylko dwie łyżki, ale w przepisie oryginalnym było pół szklanki.
Ciasteczka po pięciu dniach od upieczenia były nadal kruche i dobre jak pierwszego dnia;)
Składniki:- około 180 g
mąki- 100 g
masła- 1
jajko- 2 łyżki
brązowego cukru- 1 łyżka
cukru z prawdziwą
wanilią- szczypta
soli- pół łyżeczki
sody oczyszczonej- płaska łyżeczka
cynamonu- płaska łyżeczka świeżego startego
imbiru- 1/4 łyżeczki zmielonych
goździków- 1/4 łyżeczki
kardamonu (proszek)1.
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy
cukier,
jajko i miękkie
masło pokrojone na kawałki.2. Wyrabiamy trochę i dodajemy
przyprawy:
imbir,
cynamon,
kardamon i zmielone
goździki oraz
sól.3. Zagniatamy ciasto (może się lekko lepić do rąk, ale nie należy podsypywać zbyt dużo
mąki)4. Ciasto wałkujemy na grubość około 3-5 mm i wykrawamy
ciasteczka.
5. Układamy na papierze do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach (do zarumienienia się )