Wykonanie
Chleb, tak różny od każdego bochenka, jaki
jadłam w życiu. Być może odmieni też Wasze życie. Od kiedy pojawił się na blogu 'My new roots' zrewolucjonizował wiele kuchni...
Chleb z samych nasion, bez
mąki, bez
drożdży, zakwasu czy spulchniaczy. Prosty i szybki w przygotowaniu: nie rośnie, więc też nie opada, bez konieczności wyrabiania i poradzą sobie z nim nawet osoby, które nigdy
chleba nie piekły. Materiałem sklejającym
chleb są nasiona babki płesznik, o których zdrowotnych właściwościach tak dużo można wyczytać w internecie. Miękki, wilgotny, pachnący
orzechami, lekko kleisty, przebogaty w błonnik, sycący, najlepszy dla Waszych jelit. Przepyszny zarówno z
mięsem,
rybą, jak również z
twarożkiem,
dżemem lub
zieleninią. Smakuje również dzieciom. Polecam, bo warto.Składniki na 1 bochenek:135 g
ziaren słonecznika90 g
siemienia lnianego65 g
orzechów laskowych lub
migdałów, mogą być ze skórką145 g
płatków owsianych, tradycyjnych4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki proszku z tych nasion)*1 łyżeczka
soli1 łyżka
syropu klonowego (lub szczypta stewi)3 łyżki roztopionego
oleju kokosowego lub
masła ghee (około 45 g)350 ml
wody2 łyżki nasion chia (
szałwia hiszpańska) opcjonalnieW naczyniu wymieszać suche składniki:
słonecznik,
siemię lniane,
orzechy,
płatki owsiane, nasiona babki płesznik,
sól, chia. W drugim naczyniu wymieszać
wodę z
syropem klonowym i
olejem.Wymieszać zawartość obu naczyń, do dobrego połączenia składników. Jeśli masa będzie zbyt gęsta i trudna do mieszania, dodać łyżkę
wody.Masę przełożyć do małej keksówki (może być silikonowa), wysmarowanej uprzednio
masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max 24 godziny).Piec w temperaturze 175ºC przez 20 minut, następnie
chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od
spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić.Może być przechowywany w temperaturze pokojowej do 5 dni, dobrze znosi mrożenie.* psyllium seed husks, w UK do kupienia m.in na ebayuSmacznego :-).