Wykonanie
Jest to pierwszy bezmączny
chleb, jaki udało mi się upiec. To, że jest bez
mąki, która została tu zastąpiona m.in. mielonym lnem, jest jego dużą zaletą. Chlebek polecam, jest naprawdę bardzo smaczny, przepełniony różnymi ziarnami, które zadbają o Wasze zdrowie. ;-) Przepis stąd.Składniki na jedną keksówkę:1 szklanka
ziaren słonecznika3/4 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki
migdałów1 1/2 szklanki
płatków owsianych10 czubatych łyżek zmielonego
siemienia lnianego2 łyżki nasion chia (
szałwii hiszpańskiej)2 łyżeczki
soli1 łyżka
syropu z agawy lub klonowego5 łyżek rozpuszczonego
oleju kokosowego1 1/2 szklanki letniej
wody + 3 łyżkiPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzać do 185 stopni. Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. W szklance wymieszać
wodę,
syrop z agawy i
olej kokosowy. Wlać płynne składniki do suchych i dokładnie mieszać przez kilka minut. Odstawić na 1-2 godziny, aż do wchłonięcia płynów. Keksówkę posmarować cienko
olejem kokosowym i przełożyć do środka masę z ziarenek. Piec przez 50-60 minut,
chleb jest gotowy kiedy można w niego postukać i usłyszeć głuchy, pusty odgłos. Wyjąć z piekarnika, odstawić na godzinę do schłodzenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremki i zostawić aż do kompletnego wystudzenia, najlepiej na całą noc. To bardzo ważne, bo nawet lekko letni
chleb będzie się jeszcze kruszył. Kroić cienkim i
ostrym nożem.