Wykonanie
Taki
chleb miałam okazję jeść nie raz - zakupiony w sklepie ze zdrową żywnością. Jest o tyle super, że nie zalega na jelitach, nie czuję się po nim ociężała i można się nim najeść. Postanowiłam więc poszukać przepisu i spróbować zrobić go sama w domu. Przepis znalazłam na jednym z blogów i roślinnym odżywianiu (jadłonomia).Tak na prawdę, to sam się robi - niewiele trzeba zaangażowania w proces pieczenia:)Co potrzebujemy:1 szklankę
nasion słonecznika3/4 szklanki nasion
siemienia lnianego10 łyżek zmielonego
siemienia lnianego1 i 1/2 szklanki letniej
wody2 łyżeczki
soli1 łyżeczka
czarnuszki (opcjonalnie)1 i 1/2 szklanki
płatków owsianych5 łyżek roztopionego
oleju kokosowego1 łyżka
syropu z agawy1/2 szklanki
migdałów1. Suche składniki mieszamy w większej misce.2. W mniejszej miseczce mieszamy
wodę,
syrop z agawy i
olej kokosowy. Dodajemy to do suchych składników. Kilka minut mieszamy aż się wszystko razem ładnie połączy i odstawiamy na 1-2 godzin do wchłonięcia płynów.3. Nastawiamy piekarnik na 185 stopni i pieczemy 50-60 minut. Wyciągamy z piekarnika i chłodzimy około godzinę. Dopiero wówczas wyjmujemy go z foremki. Kroimy
ostrym nożem po pełnym wystudzeniu - inaczej będzie się rozpadał i kruszył.Zdrowego smacznego!