ßßß Cookit - przepis na Cudowny chleb

Cudowny chleb

nazwa

Wykonanie

Ostatnio na przeróżnych bogach kulinarnych pojawiły się przepisy na chleb zmieniający życie... Nazwa tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam wypróbować. To prawdopodobnie najprostszy, najzdrowszy i najdroższy chleb na świecie! Ale skoro odmienia życie...
W "cudownym" chlebie nie ma nawet grama mąki. Brak jest również drożdży, zakwasu, czy sody oraz ulepszaczy i innych spulchniaczy. W zasadzie to same ziarna, nasiona i orzechy plus woda, syrop klonowy i niewielka ilość zdrowego oleju kokosowego.
Ze względu na konsystencję i obecność ogromnej ilości ziaren, nasion oraz orzechów jest bardzo sycący. Bogaty jest z pewnością w odżywcze i prozdrowotne składniki. Nie wymaga dużo pracy, jedynie odrobinę cierpliwości. I to właśnie cierpliwość i skrupulatne odmierzenie ilości składników gwarantuje sukces w jego upieczeniu.
"Cudowny" chleb pasuje do wszystkiego, smaczny jest również jako przekąska bez żadnych dodatków. Z tego, co mi wiadomo, świeżość zachowuje nawet przez 5 dni. Całkiem nieźle się go kroi, a tego obawiałam się najbardziej. Jednego natomiast nie można mu odmówić - smaku. Jest na prawdę pyszny.
Jeśli tak jak ja, uwielbiacie chleby z dużą ilością ziaren, nasion i orzechów, polecam bardzo. Nie wiem, czy "cudowny" chleb odmieni nasze życie, ale z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
135 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych lub migdałów
145 g płatków owsianych
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
350 ml wody
Przygotowanie:
W misce nr 1 połączyć suche składniki: wszystkie ziarna, płatki, nasiona i orzechy + sól.
W misce nr 2 połączyć składniki mokre: wodę, syrop klonowy i olej kokosowy.
Zawartość obu misek połączyć ze sobą. Przełożyć do prostokątnej formy "keksówki", owinąć folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny. Najlepiej dłużej.
Chleb pieczemy dwuetapowo. Najpierw wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie chleb wyciągamy z formy i wstawiamy go ponownie do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez kolejne 40 minut.
Chleb musimy całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.
Uwaga:
Wszystkie składniki do chleba wbrew pozorom są dostępne. Problem może pojawić przy nasionach babki płesznik i oleju kokosowym. Można je kupić w niektórych sklepach (służę informacją).
Bardzo często w komentarzach na różnych blogach widzę, że niektórym chleb się nie udaje. Istnieje kilka powodów: brak precyzji w odmierzaniu ilości poszczególnych składników, brak cierpliwości w momencie, kiedy chleb musi poczekać na pieczenie. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ w tym minimum 2-godzinnym czasie nasiona nasiąkają płynem i dzięki temu utworzą zwartą konsystencję.
Smacznego!
P.S. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/05/cudowny-chleb.html