Wykonanie
Ostatnio na przeróżnych bogach kulinarnych pojawiły się przepisy na
chleb zmieniający życie... Nazwa tak mnie zaintrygowała, że postanowiłam wypróbować. To prawdopodobnie najprostszy, najzdrowszy i najdroższy
chleb na świecie! Ale skoro odmienia życie...W "cudownym"
chlebie nie ma nawet grama
mąki. Brak jest również
drożdży, zakwasu, czy
sody oraz ulepszaczy i innych spulchniaczy. W zasadzie to same ziarna, nasiona i
orzechy plus
woda,
syrop klonowy i niewielka ilość zdrowego
oleju kokosowego.
Ze względu na konsystencję i obecność ogromnej ilości ziaren, nasion oraz
orzechów jest bardzo sycący. Bogaty jest z pewnością w odżywcze i prozdrowotne składniki. Nie wymaga dużo pracy, jedynie odrobinę cierpliwości. I to właśnie cierpliwość i skrupulatne odmierzenie ilości składników gwarantuje sukces w jego upieczeniu."Cudowny"
chleb pasuje do wszystkiego, smaczny jest również jako przekąska bez żadnych dodatków. Z tego, co mi wiadomo, świeżość zachowuje nawet przez 5 dni. Całkiem nieźle się go kroi, a tego obawiałam się najbardziej. Jednego natomiast nie można mu odmówić - smaku. Jest na prawdę pyszny.Jeśli tak jak ja, uwielbiacie
chleby z dużą ilością ziaren, nasion i
orzechów, polecam bardzo. Nie wiem, czy "cudowny"
chleb odmieni nasze życie, ale z pewnością pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie i samopoczucie.Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:135 g
ziaren słonecznika90 g
siemienia lnianego65 g
orzechów laskowych lub
migdałów145 g
płatków owsianych4 łyżki nasion babki płesznik1 łyżeczka
soli1 łyżka
syropu klonowego3 łyżki roztopionego
oleju kokosowego350 ml
wodyPrzygotowanie:W misce nr 1 połączyć suche składniki: wszystkie ziarna,
płatki, nasiona i
orzechy +
sól.W misce nr 2 połączyć składniki mokre:
wodę,
syrop klonowy i
olej kokosowy.Zawartość obu misek połączyć ze sobą. Przełożyć do prostokątnej formy "keksówki", owinąć folią spożywczą i odstawić na minimum 2 godziny. Najlepiej dłużej.
Chleb pieczemy dwuetapowo. Najpierw wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 20 minut. Po tym czasie
chleb wyciągamy z formy i wstawiamy go ponownie do piekarnika. Pieczemy w 175 stopniach przez kolejne 40 minut.
Chleb musimy całkowicie wystudzić przed pokrojeniem.Uwaga:Wszystkie składniki do
chleba wbrew pozorom są dostępne. Problem może pojawić przy nasionach babki płesznik i
oleju kokosowym. Można je kupić w niektórych sklepach (służę informacją).Bardzo często w komentarzach na różnych blogach widzę, że niektórym
chleb się nie udaje. Istnieje kilka powodów: brak precyzji w odmierzaniu ilości poszczególnych składników, brak cierpliwości w momencie, kiedy
chleb musi poczekać na pieczenie. Ten etap jest bardzo ważny, ponieważ w tym minimum 2-godzinnym czasie nasiona nasiąkają płynem i dzięki temu utworzą zwartą konsystencję.Smacznego!P.S. Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki.