Wykonanie
Chleb pokazany pierwszy raz w lutym tego roku na blogu My News Root's, wbrew sugerującej to nazwie, nie zmienił mojego życia. Upiekłam go pierwszy raz, bo jest niezwykle fotogeniczny, a teraz piekę kolejny raz, bo jest pyszny. Nic nie zmienił w moim życiu, bo zmienić nie może. Nie jest
chlebem.
Chleb to
mąka,
woda i
sól. Trzy elementy niezbędne, aby nazwać bochenek
chlebem. A z nich najważniejsza jest
mąka...Rozumiem jednak, że nie każdy może jeść
chleb, nie każdemu służy
mąka, zwłaszcza pszenna. Poszukujemy więc zamienników. Ten ziarnisty bochenek to właśnie erzac
chleba.Dla mnie rewelacja! Jestem miłośniczką wszelkiego rodzaju
orzechów, ziaren, nasion, a ten specjał to własnie owe, zapieczone w smakowitym, barwnym i pachnącym bloku.Może być spożywany z dodatkami, ale mnie najlepiej smakuje sam, jako przekąska do
wina lub
piwa.
Chleb "zmieniający życie"(The Life-Changing Loaf of Bread)135 g
ziaren słonecznika90 g
siemienia lnianego65 g
orzechów laskowych lub
migdałów145 g
płatków owsianych, tradycyjnych4 łyżki nasion babki płesznik (lub 3 łyżki zmielonych)1 łyżeczka
soli1 łyżka
syropu klonowego (dałam
miód)3 łyżki roztopionego
oleju kokosowego lub
masła ghee350 ml
wody2 łyżki nasion chia(można też dodać ulubionych
ziół)W pierwszym naczyniu wymieszać suche składniki:
słonecznik,
siemię lniane,
orzechy,
płatki owsiane, nasiona babki płesznik,
sól, chia. W drugim naczyniu wymieszać
wodę z
syropem klonowym i
olejem.Połączyć składniki suche z mokrymi i dokładnie wymieszać.Masę przełożyć do małej keksówki, wysmarowanej uprzednio
masłem. Wyrównać, owinąć folią spożywczą i odłożyć w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (zostawiłam na 10 godzin).Piec w temperaturze 175 stopni przez 20-30 minut, następnie
chleb wyjąć z formy i piec na blaszce dodatkowe 30 - 40 minut. Gotowy bochenek postukany od
spodu powinien dać głuchy odgłos. Całkowicie wystudzić, najlepiej w lodówce.Najlepiej kroi się po dwóch dniach chłodzenia w lodówce. Należy go tam przechowywać szczelnie zawinięty w papier i folię spożywczą.
Uwaga ! Można zamieniać składniki występujące w
chlebie na inne, podobne. Należy jednak pamiętać, że nasiona płesznika i nasiona chia w połączeniu z
wodą wytwarzają śluz polisacharydowy, który zespala wszystkie składniki bochenka, dlatego babka płesznik jest niewymienialna, a nasiona chia można zastapić nasionami lnu, najlepiej zmielonymi.