Wykonanie
Pewnie wielu z Was już o nim słyszało, a może nawet go robiło. Ja zrobiłam go pierwszy raz,ale na pewno nie ostatni! Jest bardzo dobry, a do tego składa się głównie z bardzo zdrowychziarenek i
płatków.Skorzystałam z tego przepisu (jadłonomia.com), lecz odrobinę zmodyfikowałam skład. Oryginalny przepis pochodzi ze strony My New Roots .Składniki:1 szklanka
ziaren słonecznika3/4 szklanki
płatków gryczanych3/4 szklanki
siemienia lnianego1/2 szklanki
migdałów3/4 szklanki
płatków owsianych10 pełnych łyżek zmielonego
siemienia lnianego2 łyżeczki
soli1 łyżka
syropu klonowego1,5 szklanki ciepłej
wody + 3 łyżki5 łyżek
oleju kokosowego (rozpuszczonego)Wykonanie:W jednej misce mieszamy ze sobą składniki suche, a w drugiej
wodę z
olejem i
syropem. Płynne składniki wlewamy do miski z suchymi i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 h. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, masę przekładamy do keksówki (jeśli nie jest silikonowa, to smarujemy ją
olejem - najlepiej
kokosowym). Pieczemy przez 50 min. Zostawiamy do wystygnięcia najlepiej na całą noc, a na śniadanie mamy już cudownie pachnący, przepyszny
chleb, który smakuje jeszcze lepiej z dodatkiem domowego
masła orzechowego (klik).Chlebek kroi się najlepiej
ostrym, cienkim nożem.
Smacznego!