ßßß Cookit - przepis na Babeczki choinki

Babeczki choinki

nazwa

Wykonanie

Słodka propozycja na Mikołajki lub na świąteczny stół. Babeczki choinki - to babeczki brownies, udekorowane lukrem królewskim imitującym śnieg oraz.. wafelkami do lodów przystrojonymi w świąteczne drzewko ;-). Zielony krem choinkowy to piankowy krem bezowy, taki sam jak do ciepłych lodów, tym razem umieszczamy go na zewnątrz wafelka i nim dekorujemy. Choinki prezentują się przepięknie, a odpowiednio dobrane składniki gwarantują, że na stole światecznym mogą stać przez kilka godzin nie tracąc nic ze swojego magicznego wyglądu. Polecam :).
Składniki na 12 babeczek:
200 g masła
200 g gorzkiej czekolady, posiekanej
200 g miałkiego brązowego cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
120 g mąki pszennej, przesianej
W garnuszku roztopić masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać, do połączenia. Lekko przestudzić.
Do osobnego naczynia wbić jajka, wymieszać z cukrem i wanilią przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przestudzoną masę czekoladową, wymieszać rózgą do połączenia. Dodać przesianą mąkę, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 1 cm od górnego brzegu papilotek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 - 20 minut. Upieczone brownie może być cały czas mokre w środku (czekolada zastyga podczas studzenia się ciasta) ale po włożeniu w środek patyczka nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.
Wyjąć, wystudzić na kratce. Jeśli babeczki urosną z górką, ściąć ją nożem z piłką, by ich powierzchnia była prosta.
Ponadto:
12 wafelków do lodów
Lukier królewski (do wyłożenia na babeczki, na utrzymanie choinek):
40 g białka (z 1 dużego jajka)
200 g cukru pudru
3 krople soku z cytryny
W misie miksera umieścić wszystkie składniki na lukier. Ucierać przez 10 - 15 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K (można również rozetrzeć ręcznie, przy pomocy grzbietu łyżki). Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy lukier nie może spływać ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zaginać.
Na każdą babeczkę wyłożyć po łyżce lukru królewskiego, natychmiast przymocować wafelki do lodów.
Składniki na zielony krem piankowy:
5 dużych białek (w sumie 200 g białka)
2,5 szklanki cukru
kilka kropli soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
90 ml wody
zielony barwnik w żelu/paście, ilość wedle potrzeby (użyłam barwnika Wilton w odcieniu kelly green)
Białka, cukier, wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania białek). W garnuszku zagotować niewielką ilość wody; nad nim umieścić miskę z białkami - nie powinna dotykać powierzchni wody. Podczas gdy woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze białka z cukrem, przez równe 12 minut. Temperatura pianki po tym czasie powinna osiągnąć około 70ºC. Jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego, nie martwcie się. Jeśli będziecie ubijać białka przez równe 12 minut w kąpieli wodnej, na pewno osiągną wymaganą temperaturę. Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Na sam koniec wmiksować ekstrakt oraz barwnik.
Przygotować rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M). Przełożyć do niego piankę bezową i wyciskać na wafelki, zaczynając od ich dołu, ku wierzchołkowi. Udekorowane babeczki ozdobić perełkami cukrowymi, wkładać natychmiast do lodówki (pianka zastygnie).
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce do 5 dni.
Uwaga: jesli obawiacie się surowych białek, zarówno w lukrze królewskim jak i w kremie piankowym można wykorzystać białka suszone lub pasteryzowane.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/babeczki-choinki