Wykonanie
Słodka propozycja na Mikołajki lub na świąteczny stół. Babeczki choinki - to babeczki brownies, udekorowane lukrem królewskim imitującym śnieg oraz..
wafelkami do
lodów przystrojonymi w świąteczne drzewko ;-). Zielony krem choinkowy to piankowy krem
bezowy, taki sam jak do ciepłych
lodów, tym razem umieszczamy go na zewnątrz
wafelka i nim dekorujemy. Choinki prezentują się przepięknie, a odpowiednio dobrane składniki gwarantują, że na
stole światecznym mogą stać przez kilka godzin nie tracąc nic ze swojego magicznego wyglądu. Polecam :).Składniki na 12 babeczek:200 g
masła200 g
gorzkiej czekolady, posiekanej200 g miałkiego
brązowego cukru3 duże
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii120 g
mąki pszennej, przesianejW garnuszku roztopić
masło. Zdjąć z palnika, dodać posiekaną
czekoladę, odstawić na 2 minuty, po tym czasie wymieszać, do połączenia. Lekko przestudzić.Do osobnego naczynia wbić
jajka, wymieszać z
cukrem i
wanilią przy pomocy rózgi kuchennej. Dodać przestudzoną masę
czekoladową, wymieszać rózgą do połączenia. Dodać przesianą
mąkę, wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do nich ciasta do 1 cm od górnego brzegu papilotek.Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 - 20 minut. Upieczone brownie może być cały czas mokre w środku (
czekolada zastyga podczas studzenia się ciasta) ale po włożeniu w środek patyczka nie powinno być na nim śladów surowego ciasta.Wyjąć, wystudzić na kratce. Jeśli babeczki urosną z górką, ściąć ją nożem z piłką, by ich powierzchnia była prosta.Ponadto:12
wafelków do
lodówLukier królewski (do wyłożenia na babeczki, na utrzymanie choinek):40 g
białka (z 1 dużego
jajka)200 g
cukru pudru3 krople
soku z cytrynyW misie miksera umieścić wszystkie składniki na
lukier. Ucierać przez 10 - 15 minut na najniższych obrotach miksera przy użyciu końcówki mieszającej w kształcie litery 'K (można również rozetrzeć ręcznie, przy pomocy grzbietu łyżki). Nie wolno ubijać zbyt szybko - spowoduje to napowietrzenie
cukru i utworzą się pęcherzyki powietrza, które powodują pękanie lukru. W gotowym lukrze nie powinno być najmniejszych grudek. Gotowy
lukier nie może spływać ze szpatułki, ale delikatnie się na niej zaginać.Na każdą babeczkę wyłożyć po łyżce lukru królewskiego, natychmiast przymocować
wafelki do
lodów.Składniki na zielony krem piankowy:5 dużych
białek (w
sumie 200 g
białka)2,5 szklanki
cukrukilka kropli
soku z cytryny lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii90 ml
wodyzielony barwnik w żelu/paście, ilość wedle potrzeby (użyłam barwnika Wilton w odcieniu kelly green)
Białka,
cukier,
wodę umieścić w szklanej lub metalowej misce. Ubijać je mikserem przez około 1 minutę (końcówkami do ubijania
białek). W garnuszku zagotować niewielką ilość
wody; nad nim umieścić miskę z
białkami - nie powinna dotykać powierzchni
wody. Podczas gdy
woda w garnuszku paruje, w misce ubijać w dalszym ciągu nasze
białka z
cukrem, przez równe 12 minut. Temperatura pianki po tym czasie powinna osiągnąć około 70ºC. Jeśli nie posiadacie termometru cukierniczego, nie martwcie się. Jeśli będziecie ubijać
białka przez równe 12 minut w kąpieli
wodnej, na pewno osiągną wymaganą temperaturę.
Białka będą z każdą minutą ubijania robiły się coraz bardziej gęste, co na pewno nie ujdzie Waszej uwadze. Na sam koniec wmiksować ekstrakt oraz barwnik.Przygotować rękaw cukierniczy z tylką w kształcie gwiazdki (np. Wilton 1M). Przełożyć do niego piankę
bezową i wyciskać na
wafelki, zaczynając od ich dołu, ku wierzchołkowi. Udekorowane babeczki ozdobić perełkami cukrowymi, wkładać natychmiast do lodówki (pianka zastygnie).Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem.Przechowywać w lodówce do 5 dni.Uwaga: jesli obawiacie się
surowych białek, zarówno w lukrze królewskim jak i w kremie piankowym można wykorzystać
białka suszone lub pasteryzowane.Smacznego :-).
Źródło inspiracji .