Wykonanie
Skromne i piękne w swojej prostocie. Zawsze zachwycają. Babeczki
waniliowe ze znanym już Wam z dekorowania pierniczków lukrem królewskim. Ciasto może służyć jako baza to wypieku wielu rodzajów babeczek. Gdybym mogła cofnąć się w czasie... upiekłabym je na własną uroczystość ślubną :-).Składniki na 12 babeczek:130 g
masłapół szklanki drobnego
cukru do wypieków2
jajka3/4 szklanki
mąki pszennej1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii2 - 3 łyżki
mlekaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy
maślanej dodać suche składniki i
mleko, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy papilotki, wyrównać.Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski (
royal icing):2
białka3 szkanki
cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)1 łyżeczka
soku z cytrynyW misie miksera utrzeć
białka z
cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać
sok z cytryny i utrzeć.Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi kwiatkami.Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Nigella Lawson 'Feast' .