ßßß Cookit - przepis na Waniliowe babeczki z lukrem królewskim

Waniliowe babeczki z lukrem królewskim

nazwa

Wykonanie

Skromne i piękne w swojej prostocie. Zawsze zachwycają. Babeczki waniliowe ze znanym już Wam z dekorowania pierniczków lukrem królewskim. Ciasto może służyć jako baza to wypieku wielu rodzajów babeczek. Gdybym mogła cofnąć się w czasie... upiekłabym je na własną uroczystość ślubną :-).
Składniki na 12 babeczek:
130 g masła
pół szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
3/4 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 - 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, proszek - przesiać, odłożyć na później.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem na puszystą i jasną masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników po każdym dodaniu. Do masy maślanej dodać suche składniki i mleko, wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.
Formę do muffinów wyłożyć 12 papilotkami. Ciasto rozdzielić równo pomiędzy papilotki, wyrównać.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Lukier królewski (royal icing):
2 białka
3 szkanki cukru pudru (niepełne, najlepiej zacząć od 2 szklanek i stopniowo dosypywać)
1 łyżeczka soku z cytryny
W misie miksera utrzeć białka z cukrem pudrem (nie ubijać, ucierać). Ucierać przez kilka minut do gładkości. Dodać sok z cytryny i utrzeć.
Hojnie pokryć lukrem wierzch babeczek. Ozdobić cukrowymi kwiatkami.
Smacznego :-).
Źródło inspiracji - Nigella Lawson 'Feast' .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/waniliowe-babeczki-z-lukrem-krolewskim