Babka ucierana

nazwa

Wykonanie

Puszysta babka ucierana – pyszna, wilgotna, z delikatnymi nutami wanilii i cytryny, oblana lukrem cytrynowym. To idealna babka na Wielkanoc.
To przepis z mojego rodzinnego domu. Była pieczona zawsze na Wielkanoc. Z cytrynowym, kwaskowatym lukrem i aksamitnym, wilgotnym ciastem była królową stołu i głównym deserem.
Warunkiem udanej babki ucieranej jest właśnie ucieranie – poświęćcie dobra chwilę by porządnie utrzeć masło z cukrem i żółtkami i uzyskać jasną puszystą masę. Poza tym ta babka wielkanocna jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu – zdążycie ją zrobić nawet na ostatni moment. Razem z moją sprawdzoną wielkanocną babą drożdżową, stanowią idealny duet tradycyjnych wypieków na wielkanocny stół.
forma do babki z tuleją o średnicy 23 cm i wysokości 11 , 5 cm
Składniki
180 g masła, miękkiego
5 dużych jaj L
200 g cukru
10 g cukru z prawdziwą wanilią
160 ml mleka
365 g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli (do białek)
do przygotowania formy
trochę masła
bułka tarta
lukier cytrynowy
75 g cukru pudru
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
ewentualnie do dekoracji
jajeczka wielkanocne
Wykonanie
jajka powinny być w temperaturze pokojowej. A masło powinno być miękkie
oddzielić żółtka od białek
formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Strzepnąć nadmiar bułki w sporej misce umieścić masło oraz cukier i ucierać mikserem na puszystą, jasną masę
następnie dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając
gdy masa będzie puszysta i jasna, czyli po kilku dobrych minutach ucierania, dodać mleko i krótko je wmiksować
następnie do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia, w trakcie dodając sok z cytryny. Ciasto będzie gęste
do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę
do ciasta wmiksować 1 do 2 łyżek piany, by nieco rozluźnić masę
następnie, już za pomocą łyżki, wmieszać pianę do ciasta wykonując okrężne ruchy z dołu miski ku górze – tak by pianę delikatnie połączyć, ale by nie uciekło powietrze
ciasto wlać do formy, lejąc równomiernie, aby dobrze się rozłożyło
wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C, na półkę o jedną niższą od tej środkowej piekarnika – tak, by spód ciasta był nieco bliżej dołu piekarnika. Jak niemal wszystkie wypieki na moim blogu, pieczemy w opcji góra-dół. Babkę piec przez 60 do 70 minut. Będzie gotowa gdy ciasto w pełni wyrośnie (będzie to widać, że się ładnie wybrzuszyło), a wierzch będzie złotobrązowy
po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na około 10 min w formie, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić do wystudzenia
wystudzoną babkę polukrować cytrynowym lukrem. Dobrze utrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i polać nim równomiernie babkę. Można dodatkowo udekorować na przykład jajeczkami wielkanocnymi
Przepis własny, z rodzinnego domu. Babka była wypiekana zawsze na Wielkanoc.
Polub i bądź w kontakcie
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Źródło:https://fotokulinarnie.pl/przepisy/babka-ucierana