Wykonanie
Puszysta babka ucierana – pyszna, wilgotna, z delikatnymi nutami
wanilii i
cytryny, oblana lukrem
cytrynowym. To idealna babka na Wielkanoc.To przepis z mojego rodzinnego domu. Była pieczona zawsze na Wielkanoc. Z
cytrynowym, kwaskowatym lukrem i aksamitnym, wilgotnym
ciastem była królową stołu i głównym deserem.Warunkiem udanej babki ucieranej jest właśnie ucieranie – poświęćcie dobra chwilę by porządnie utrzeć
masło z
cukrem i
żółtkami i uzyskać jasną puszystą masę. Poza tym ta babka wielkanocna jest naprawdę łatwa i szybka w przygotowaniu – zdążycie ją zrobić nawet na ostatni moment. Razem z moją sprawdzoną wielkanocną babą
drożdżową, stanowią idealny duet tradycyjnych wypieków na wielkanocny stół.forma do babki z tuleją o średnicy 23 cm i wysokości 11 , 5 cmSkładniki180 g
masła, miękkiego5 dużych jaj L200 g
cukru10 g
cukru z prawdziwą
wanilią160 ml
mleka365 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
soli (do
białek)do przygotowania formytrochę
masłabułka tartalukier cytrynowy75 g
cukru pudru2 łyżki soku wyciśniętego z
cytrynyewentualnie do dekoracjijajeczka wielkanocneWykonanie
jajka powinny być w temperaturze pokojowej. A
masło powinno być miękkieoddzielić
żółtka od
białekformę wysmarować
masłem i wysypać
bułką tartą. Strzepnąć nadmiar
bułki w sporej misce umieścić
masło oraz
cukier i ucierać mikserem na puszystą, jasną masęnastępnie dodawać po jednym
żółtku cały czas ucierającgdy masa będzie puszysta i jasna, czyli po kilku dobrych minutach ucierania, dodać
mleko i krótko je wmiksowaćnastępnie do masy przesiać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i zmiksować do połączenia, w trakcie dodając
sok z cytryny. Ciasto będzie gęstedo
białek dodać szczyptę
soli i ubić na sztywną pianędo ciasta wmiksować 1 do 2 łyżek piany, by nieco rozluźnić masęnastępnie, już za pomocą łyżki, wmieszać pianę do ciasta wykonując okrężne ruchy z dołu miski ku górze – tak by pianę delikatnie połączyć, ale by nie uciekło powietrzeciasto wlać do formy, lejąc równomiernie, aby dobrze się rozłożyłowstawić do piekarnika nagrzanego do 170 °C, na półkę o jedną niższą od tej środkowej piekarnika – tak, by spód ciasta był nieco bliżej dołu piekarnika. Jak niemal wszystkie wypieki na moim blogu, pieczemy w opcji góra-dół. Babkę piec przez 60 do 70 minut. Będzie gotowa gdy ciasto w pełni wyrośnie (będzie to widać, że się ładnie wybrzuszyło), a wierzch będzie złotobrązowypo upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić na około 10 min w formie, a następnie wyjąć babkę z formy i zostawić do wystudzeniawystudzoną babkę polukrować
cytrynowym lukrem. Dobrze utrzeć
cukier puder z
sokiem z cytryny i polać nim równomiernie babkę. Można dodatkowo udekorować na przykład jajeczkami wielkanocnymi
Przepis własny, z rodzinnego domu. Babka była wypiekana zawsze na Wielkanoc.Polub i bądź w
kontakcieFotokulinarnie na facebookuZobacz także