ßßß Cookit - przepis na Ptasie mleczko na czerwono :)

Ptasie mleczko na czerwono :)

nazwa

Wykonanie

Niebiańskie ciasto: delikatne, rozpływające się w ustach.
Składniki na biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka mąki pszennej
kilka kropel czerwonego barwnika w żelu (użyłam barwnika Wilton)
8 białek
1 szklanka cukru pudru lub troszkę więcej
8 łyżeczek żelatyny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
4 łyżki cukru
2 łyżki kwaśniej śmietany
60 g masła
1 łyżeczka żelatyny
kilka kropel czerwonego barwnika w żelu
Etapy przygotowania:
BISZKOPT:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra dół). Blachę o wymiarach 23x39 wysmarować tłuszczem.
Jajka zmiksować z cukrem na gęstą pianę (ok. 5 minut, gdy będzie jasna i zwiększy swoją objętość). Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać kilka kropel barwnika w żelu. Ciasto rozprowadzić w przygotowanej blaszce i piec przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu odstawić biszkopt do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej wody.
Naczynie wstawić do garnka z gorącą wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać cukier oraz sok z cytryny i ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodać żelatynę i ekstrakt z wanilii, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. Przygotować polewę.
POLEWA:
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Na koniec dodać barwnik. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko. Całość ponownie schłodzić.
Pomysł zaczerpnięty z tej strony, trochę zmodyfikowany.
Źródło:http://www.cookierenka.com/2013/10/ptasie-mleczko-na-czerwono.html