Wykonanie
Niebiańskie ciasto: delikatne, rozpływające się w ustach.
Składniki na
biszkopt:3
jajka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 szklanka
mąki pszennejkilka kropel czerwonego barwnika w żelu (użyłam barwnika Wilton)8
białek1 szklanka
cukru pudru lub troszkę więcej8 łyżeczek
żelatyny1 łyżka
soku z cytryny2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoSkładniki na polewę:4 łyżki
cukru2 łyżki kwaśniej
śmietany60 g
masła1 łyżeczka
żelatynykilka kropel czerwonego barwnika w żeluEtapy przygotowania:
BISZKOPT:Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C (grzałka góra dół). Blachę o wymiarach 23x39 wysmarować tłuszczem.
Jajka zmiksować z
cukrem na gęstą pianę (ok. 5 minut, gdy będzie jasna i zwiększy swoją objętość). Dodać
mąkę i
proszek do pieczenia. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać kilka kropel barwnika w żelu. Ciasto rozprowadzić w przygotowanej blaszce i piec przez ok. 10-15 min. Po upieczeniu odstawić
biszkopt do wystygnięcia.
Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej, przegotowanej
wody.Naczynie wstawić do garnka z gorącą
wodą i mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
żelatyny.
Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodawać
cukier oraz
sok z cytryny i ubijać do momentu, aż
cukier się rozpuści. Dodać
żelatynę i ekstrakt z
wanilii, ubijać jeszcze przez chwilę. Wyłożyć do przygotowanej formy, wierzch wyrównać i wstawić do lodówki. Przygotować polewę.POLEWA:
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej
wody i mieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać
żelatynę do reszty masy. Na koniec dodać barwnik. Dobrze wymieszać i przestudzić. Gdy lekko zgęstnieje, polać zastygnięte ptasie mleczko. Całość ponownie schłodzić.Pomysł zaczerpnięty z tej strony, trochę zmodyfikowany.