ßßß
Masło orzechowe i galaretka to taki zgrany duet na amerykańskim toście. Zainspirowana tym mało polskim śniadaniem wymyśliłam arachidowe ciasteczka z malinową galaretką.Składniki na ok. 50 ciasteczek:125 g miękkiego masła100 g brązowego cukru100 g cukru kryształuszczypta soli1 łyżka ekstraktu waniliowego2 jajka200 g masła arachidowego (z orzeszków ziemnych)2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia400 g mąki pszennejPiekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.Masło utrzeć mikserem na puch. Porcjami wsypać cukier zwykły i brązowy, sól, ekstrakt, jajka i ucierać dalej, aż powstanie gładka masa. Następnie dodać masło orzechowe i zmiksować. Porcjami dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszać za pomocą łopatki lub dłonią. Ciasto powinno być pulchne, niezbyt gęste, ale nadal nadające się do formowania w dłoniach.Odrywać po kawałku ciasta (u mnie po 20 g), formować w dłoniach kule i układać na blasze. Za pomocą łyżki do wydrążania owoców lub drewnianą końcówką (np. tłuczka do mięsa) zrobić w kulach wgłębienia.Piec 10-12 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.Galaretka malinowa:250 g malin (mogą być mrożone)1/3 szklanki wody2 łyżki soku z cytryny2-3 łyżki cukru pudru, do smaku3 łyżeczki żelatynyDodatkowo:60 g czekolady gorzkiej lub deserowejŻelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody. Wymieszać do rozpuszczenia.Maliny podgrzać z wodą, cukrem i sokiem z cytryny na średnim ogniu do momentu, aż owoce się rozpadną. Zmiksować na mus, a następnie przecedzić przez sitko. Wmieszać rozpuszczoną żelatynę i pozostawić do wystygnięcia.Jeszcze płynną galaretką wypełnić wgłębienia w ciasteczkach i schować do lodówki do stężenia.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Kawałek pergaminu zwinąć w rożek, przełożyć do niego wystudzoną, płynną czekoladę i udekorować ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia.Życzę smacznego!


