Wykonanie
Masło orzechowe i
galaretka to taki zgrany duet na amerykańskim toście. Zainspirowana tym mało polskim śniadaniem wymyśliłam arachidowe
ciasteczka z
malinową galaretką.Składniki na ok. 50
ciasteczek:125 g miękkiego
masła100 g
brązowego cukru100 g
cukru kryształuszczypta
soli1 łyżka ekstraktu
waniliowego2
jajka200 g
masła arachidowego (z
orzeszków ziemnych)2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia400 g
mąki pszennejPiekarnik rozgrzać do temperatury 175°C. Dwie blaszki wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć mikserem na puch. Porcjami wsypać
cukier zwykły i brązowy,
sól, ekstrakt,
jajka i ucierać dalej, aż powstanie gładka masa. Następnie dodać
masło orzechowe i zmiksować. Porcjami dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i mieszać za pomocą
łopatki lub dłonią. Ciasto powinno być pulchne, niezbyt gęste, ale nadal nadające się do formowania w dłoniach.Odrywać po kawałku ciasta (u mnie po 20 g), formować w dłoniach kule i układać na blasze. Za pomocą łyżki do wydrążania
owoców lub drewnianą końcówką (np. tłuczka do
mięsa) zrobić w kulach wgłębienia.Piec 10-12 minut na złoty kolor. Pozostawić do wystygnięcia.
Galaretka malinowa:250 g
malin (mogą być mrożone)1/3 szklanki
wody2 łyżki
soku z cytryny2-3 łyżki
cukru pudru, do smaku3 łyżeczki
żelatynyDodatkowo:60 g
czekolady gorzkiej lub deserowej
Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej
wody. Wymieszać do rozpuszczenia.
Maliny podgrzać z
wodą,
cukrem i
sokiem z cytryny na średnim ogniu do momentu, aż
owoce się rozpadną. Zmiksować na mus, a następnie przecedzić przez sitko. Wmieszać rozpuszczoną
żelatynę i pozostawić do wystygnięcia.Jeszcze płynną
galaretką wypełnić wgłębienia w ciasteczkach i schować do lodówki do stężenia.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Kawałek pergaminu zwinąć w rożek, przełożyć do niego wystudzoną, płynną
czekoladę i udekorować
ciasteczka. Pozostawić do zastygnięcia.Życzę smacznego!