Wykonanie
            Święta tuż, tuż więc najwyższy czas zacząć wybierać i testować przepisy na Wielkanocny stół :) Babka czekoladowa jest idealną propozycją dla wszystkich łasuchów, którzy cenią wilgotne, intensywne w smaku ciasta. Bardzo prosta w wykonaniu, uda się każdemu laikowi w kuchni.


Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera glutenIlość porcji: Babka o średnicy 23 cm i wysokości 11 cmCzas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 70 minutSkładniki:Na babkę:2 szklanki 
mąki pszennej1 szklanka 
cukru½ szklanki 
mleka220g 
masła120g 
gorzkiej czekolady4 
jajka1 i 1/4 łyżeczki 
proszku do pieczenia½ łyżeczki ekstraktu z 
waniliiSzczypta 
soliNa 
lukier:2/3 szklanki 
cukru pudru2 łyżki 
wodyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misce ucieramy 
masło wraz z 
cukrem do otrzymania jednolitej, puszystej masy. Cały czas miksując wbijamy po jednym 
jajku oraz ekstrakt z 
wanilii. Przełączamy mikser na najmniejsze obroty. Przesiewamy 
mąkę wraz z 
proszkiem do pieczenia, szczyptą 
soli oraz dolewamy 
mleko. Całość miksujemy bardzo krótko, tylko do momentu połączenia składników. 
Czekoladę roztapiamy w kąpieli 
wodnej* i lekko przestudzamy. Formę smarujemy 
masłem i oprószamy 
mąką pszenną lub 
bułką tartą. Na dno formy dajemy kilka kleksów jasnego ciasta (możemy pominąć jeśli chcemy by cała babka była ciemnego koloru). Pozostałe ciasto mieszamy z roztopioną 
czekoladą przy pomocy szpatułki. Wylewamy do formy. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i przestudzamy.
Cukier puder umieszczamy w szklance, dodajemy 
wodę i rozcieramy grzbietem łyżki do powstania lukru o pożądanej konsystencji. Polewamy babkę, smacznego :)*By otrzymać kąpiel 
wodną ustawiamy garnek wypełniony do połowy 
wodą na gazie. Kiedy 
woda zacznie parować ustawiamy na nim miskę (tak by nie dotykała lustra 
wody) i wrzucamy 
czekoladę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.









