ßßß Cookit - przepis na Hummus

Hummus

nazwa

Wykonanie

Absolutnie przeze mnie uwielbiany! Wiem, że ile osób, tyle jego wersji (jedną znajdziecie w Jadłonomii) :) Oczywiście można kupić gotową pastę, ale ja zachęcam Was do samodzielnego wykonania.
Więcej o hummusie i jego wariantach przeczytacie w moim nowym artykule na povoli.pl
Lista zakupów:
1 szklanka suchej ciecierzycy
sól do smaku
sok z 1/2 cytryny
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki bardzo zimnej wody
słodka czerwona papryka
pasta tahini:
250 g sezamu
Ciecierzycę zalać wodą tak, aby zakrywała wszystkie ziarenka, przykryć i zostawić na noc. Na drugi dzień odcedzić, przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości ok. 2 godzin. Odcedzić i wystudzić.
Przygotować tahini: ziarenka sezamu uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Uprażone zmielić na gładką masę w dobrym mikserze lub blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy (można ewentualnie dolać olej sezamowy).
Dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy zmiksować z pastą tahini, czosnkiem, solą i sokiem z cytryny na gładką masę. Dopiero teraz stopniowo dolewać zimną wodę i miksować nadal, aż do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.
Hummus przełożyć do miseczki. Polać oliwą i oprószyć słodką papryką.
Smacznego życzy oliwek :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/07/Hummus.html