ßßß
Lista zakupów:1 szklanka suchej ciecierzycysól do smakusok z 1/2 cytryny2-3 ząbki czosnku1/2 szklanki bardzo zimnej wodysłodka czerwona paprykapasta tahini:250 g sezamuCiecierzycę zalać wodą tak, aby zakrywała wszystkie ziarenka, przykryć i zostawić na noc. Na drugi dzień odcedzić, przepłukać, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości ok. 2 godzin. Odcedzić i wystudzić.Przygotować tahini: ziarenka sezamu uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Uprażone zmielić na gładką masę w dobrym mikserze lub blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy (można ewentualnie dolać olej sezamowy).Dwie szklanki ugotowanej ciecierzycy zmiksować z pastą tahini, czosnkiem, solą i sokiem z cytryny na gładką masę. Dopiero teraz stopniowo dolewać zimną wodę i miksować nadal, aż do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.Hummus przełożyć do miseczki. Polać oliwą i oprószyć słodką papryką.
Smacznego życzy oliwek :)