Wykonanie
Absolutnie przeze mnie uwielbiany! Wiem, że ile osób, tyle jego wersji (jedną znajdziecie w Jadłonomii) :) Oczywiście można kupić gotową pastę, ale ja zachęcam Was do samodzielnego wykonania.Więcej o hummusie i jego wariantach przeczytacie w moim nowym artykule na povoli.pl

Lista zakupów:1 szklanka suchej
ciecierzycysól do smakusok z 1/2
cytryny2-3 ząbki
czosnku1/2 szklanki bardzo zimnej
wodysłodka
czerwona paprykapasta tahini:250 g
sezamuCiecierzycę zalać
wodą tak, aby zakrywała wszystkie ziarenka, przykryć i zostawić na noc. Na drugi dzień odcedzić, przepłukać, zalać świeżą
wodą i ugotować do miękkości ok. 2 godzin. Odcedzić i wystudzić.Przygotować tahini: ziarenka
sezamu uprażyć na suchej patelni. Wystudzić. Uprażone zmielić na gładką masę w dobrym mikserze lub blenderze, aż do uzyskania gładkiej masy (można ewentualnie dolać
olej sezamowy).Dwie szklanki ugotowanej
ciecierzycy zmiksować z pastą tahini,
czosnkiem,
solą i
sokiem z cytryny na gładką masę. Dopiero teraz stopniowo dolewać zimną
wodę i miksować nadal, aż do uzyskania konsystencji gładkiego kremu.Hummus przełożyć do miseczki. Polać
oliwą i oprószyć
słodką papryką.

Smacznego życzy
oliwek :)