Wykonanie
Takie placuszki zjadłam na śniadanie przed moim pierwszym półmaratonem. Tak jak zapowiadali w „Runner’s World” dały mi siłę na dobrych kilka godzin. W oryginalnym przepisie pojawiły się
jagody, ale niestety czerwiec to jeszcze nie jagodowa
pora, a zamrożonych już nie miałam. Zamiast
jagód (które wspomagają regenerację po wysiłku) dałam
banana.
Potem na potrzeby wpisu zrobiłam też wersję
truskawkową. Z podanych składników wychodzą spore 4 porcje, ale placuszki smakują nie tylko na ciepło. Spokojnie można je zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
Składniki:ok. 1 ½ kubka
mlekakubek
płatków owsianych¾ kubka
mąki pszennej pełnoziarnistej¼ kubka
mąki owsianej lub
otrębów owsianych¾ kubka
jagód (świeżych lub mrożonych / u mnie duży
banan / pokrojone
truskawki)½ kubka posiekanych
orzechów włoskich1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
miodu /
syropu z agawy /
syropu klonowegoŁyżeczka
soli2 rozbełtane
jajkaWykonanie:
Płatki zalać
mlekiem, dodać
jajka i wymieszać. Dodać
mąkę,
otręby wymieszane z proszkiem i
solą i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dosypać posiekane
orzechy i połowę
jagód (u mnie pół rozgniecionego
banana / pokrojone
truskawki). Rozgrzać beztłuszczową patelnię i smażyć partiami. Przewracać na drugą stronę, kiedy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza i placuszki staną się rumiane. Gotowe placuszki polać
miodem i posypać pozostałymi
owocami.