ßßß Cookit - przepis na Placuszki owsiane z orzechami - czyli śniadanie półmaratończyka

Placuszki owsiane z orzechami - czyli śniadanie półmaratończyka

nazwa

Wykonanie

Takie placuszki zjadłam na śniadanie przed moim pierwszym półmaratonem. Tak jak zapowiadali w „Runner’s World” dały mi siłę na dobrych kilka godzin. W oryginalnym przepisie pojawiły się jagody, ale niestety czerwiec to jeszcze nie jagodowa pora, a zamrożonych już nie miałam. Zamiast jagód (które wspomagają regenerację po wysiłku) dałam banana. Potem na potrzeby wpisu zrobiłam też wersję truskawkową. Z podanych składników wychodzą spore 4 porcje, ale placuszki smakują nie tylko na ciepło. Spokojnie można je zabrać ze sobą do pracy na drugie śniadanie.
Składniki:
ok. 1 ½ kubka mleka
kubek płatków owsianych
¾ kubka mąki pszennej pełnoziarnistej
¼ kubka mąki owsianej lub otrębów owsianych
¾ kubka jagód (świeżych lub mrożonych / u mnie duży banan / pokrojone truskawki)
½ kubka posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki miodu / syropu z agawy / syropu klonowego
Łyżeczka soli
2 rozbełtane jajka
Wykonanie:
Płatki zalać mlekiem, dodać jajka i wymieszać. Dodać mąkę, otręby wymieszane z proszkiem i solą i dokładnie wymieszać tak, aby nie było grudek. Dosypać posiekane orzechy i połowę jagód (u mnie pół rozgniecionego banana / pokrojone truskawki). Rozgrzać beztłuszczową patelnię i smażyć partiami. Przewracać na drugą stronę, kiedy zaczną pojawiać się bąbelki powietrza i placuszki staną się rumiane. Gotowe placuszki polać miodem i posypać pozostałymi owocami.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2015/06/Placuszki-owsiane-z-orzechami-czyli-sniadanie.html