Wykonanie
Uff... Co to był za tydzień! Miałam wrażenie, że z pracy to już wcale nie wychodzę. A fakt, że ciągle jeszcze czułam się chora, nie poprawiał sytuacji... Na szczęście jest już lepiej; jeszcze sobie trochę pokasłuję od czasu do czasu i nos mam zapchany, co jednak nie jest miarodajnym wyznacznikiem choroby. Od wczesnej jesieni bowiem, aż do późnej wiosny, mój narząd powonienia odmawia współpracy i utrudnia mi oddychanie, jak tylko może. Cóż, liczę na to, że w końcu dojdziemy do porozumienia...Styczeń był ciemny, zimny i wyjątkowo nieprzyjemny; luty za to pokazał się z zupełnie innej strony. Nagle słonko postanowiło pokazać, co potrafi, i mieliśmy już w Danii kilka niemal wiosennych dni. Teraz znów przymroziło, ale nadal jest
słonecznie i... Jasno . Dni wydłużyły się sama nie wiem kiedy; dopiero w okolicach osiemnastej rozważam włączenie światła. Bajka! Dzięki temu, nawet gdy jestem zmęczona, mam ochotę coś zrobić; działać, a nie tylko zwinąć się w kłębek pod kocem.Czy to naprawdę już...? Aż ciężko uwierzyć.Na taką nie do końca jeszcze zdecydowaną pogodę idealny będzie chlebek
bananowy. Ten akurat przepis znalazłam w Scandilicious baking Signe Johansen, i nie potrafiłam mu się oprzeć. Pełen
orzechów, wyraźnie
bananowy, z lekkim posmakiem
syropu klonowego;
orzechowy smak potęguje dodatek
płatków owsianych i orkiszowej
mąki razowej. Jest dość ciężki, ale nie zakalcowaty; idealny na drugie śniadanie z
kubkiem zimnego
mleka.Nie tylko dla dzieci!
Składniki:(na keksówkę o wymiarach 11x30 cm)3
banany100 ml
jogurtu naturalnego75 ml
oleju75 ml
syropu klonowego1
jajko225 g
mąki pszennej50 g
mąki orkiszowej razowej25 g
płatków owsianych1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki mielonej
gałki muszkatołowej1/4 łyżeczki
soli100 g
orzechów włoskichdodatkowo:2 łyżki
płatków owsianychMąkę przesiać, wymieszać z
płatkami, proszkiem,
sodą, gałką i
solą.
Orzechy posiekać.
Banany rozgnieść widelcem.
Jajko roztrzepać, dodać
jogurt,
olej i
syrop, wymieszać. Na końcu dodać rozgniecione
banany, połączyć.Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia. Na końcu dodać
banany, wmieszać do ciasta.Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Wierzch posypać pozostałymi
płatkami.Piec w 180 st. C. przez 5-60 minut, aż do suchego patyczka.Przestudzić w formie przez 15-20 minut, następnie wyjąć na kratkę i zostawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego!A mi już w głowie wielkanocne jajeczka...Powiedzcie, proszę, że nie tylko ja tak mam...