Wykonanie
Myślałam dość intensywnie nad trzema różnymi muffinami. Nie mogłam się zdecydować i zapytałam na Facebooku. Momentalnie wygrały
bananowo-
jogurtowe :) Wygląda na to, że wczoraj miałam
bananowy dzień ;) bo na śniadanie też były.A wracając do muffin - wszystko zaczęło się od tego, że zachciało mi się testowania nowych foremek silikonowych w kształcie róż :) I teraz nie dość, że mam ładnie wyglądające muffiny, to jeszcze smaczne, mięciutkie i wilgotne - super :)
składniki na 12 sztuk:- 1 i 3/4 szkl
mąki- 1/2 szkl
cukru- 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody- 1/4 łyżeczki
soli- 1 szkl
jogurtu naturalnego (u mnie grecki light)- 1
jajko- 2/3 szkl
oleju- 2 duże
banany- kilka kropli
soku z cytrynyWszystkie suche składniki przesiać do miski. W drugiej misce rozgnieść
banany z
sokiem z cytryny, wymieszać z
jajkiem,
olejem i
jogurtem. Wsypać zawartość pierwszej miski i wymieszać łyżką. Nałożyć równe porcje do foremek na muffiny i piec 20-25 minut (lub do suchego patyczka) w temp. 180°C.