Wykonanie
Do pracy, na uczelnię i po treningu – bohater tego wpisu to przekąska idealna na każdą okazję. Jeśli nie przepadasz za pieczeniem, ale uwielbiasz zdrowe
słodycze, wegański przepis na
chleb bananowy przyjemnie Cię zaskoczy. Pracy jest mało, a efekt? Palce lizać! W tym wpisie znajdziesz też bonus – wskazówki, jak przygotować racuchy z
bananami .Wegańskie przepisy – chlebek
bananowyOgromnym atutem tego
chleba – oprócz tego, że jest zdrowy i przyjemnie słodki – jest to, że zawsze wychodzi. Postępując według przepisu, masz 100% gwarancji, ze wypiek się uda. Przekąskę tę, zamiennie nazywa się także
ciastem. Jeśli przy pieczeniu wybierzesz bezglutenową
mąkę, otrzymasz blachę pysznego, wegańskiego przysmaku, odpowiedniego dla osób z celiakią czy nietolerancją laktozy.Receptura
daje dużą dowolność w zakresie dodatków. Podstawowe składniki, w jakie musisz się zaopatrzyć to:
banan,
mleko roślinne,
olej,
mąka,
cukier,
sól i
proszek do pieczenia,
sok z cytryny.W zależności od gustu do swojego wypieku dodaj
orzechy, pestki,
rodzynki lub inne
suszone owoce. Niezwykle ważne są proporcje. Aby wykonać chlebek
bananowy, wystarczy zblendować wszystkie składniki i wstawić masę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika – na ok. 30-40 minut. A jeśli szukasz ciekawego pomysłu na śniadanie, obiad lub kolację – przed Tobą receptura na wegańskie racuchy.Racuchy z
bananami po wegańskuTo świetna alternatywa dla porannych
płatków lub kanapek, która sprawdzi się doskonale także o innych porach dnia. Przygotowanie racuchów jest szybkie. Wymaga zaledwie kilku składników, sprawnego blendera i patelni. Do placuszków przydadzą Ci się głównie:
banan,
mąka,
mleko roślinne.To jednak nie wszystko. Za puszystość przysmaku odpowiada
soda oczyszczona, a za jego niezwykły smak –
cynamon. Dzięki
słodyczy owocu placuszki przygotujesz bez użycia
cukru. Zimne racuchy z
bananami możesz zapakować i wziąć ze sobą jako przekąskę.Wegańskie przepisy w stylu
zero wasteObie receptury są proste w wykonaniu i wymagają podstawowych umiejętności kulinarnych. Są one również świetnym sposobem na spożywczy „recycling”. Jeśli w domu masz
banany, które są już bardzo ciemne lub wręcz czarne, wykorzystaj je w jednym z tych dań i ciesz się kuchnią w stylu
zero waste. Pysznie, zdrowo i ekologicznie – czy może być lepiej?Racuchy, chlebek oraz inne pomysły na szybkie daniaNawet osobom, ceniącym sobie wolne tempo życia zdarzają się zwariowane dni. Aby w pośpiechu nie sięgać po śmieciowe jedzenie, warto szukać pomysłów na szybkie i zdrowe przysmaki. To w końcu głównie dieta, poza aktywnością fizyczną, odpowiada za poziom energii i formę organizmu. Odkrywaj wegańskie przepisy i włączaj je do swojego menu.