Wykonanie
Przepis na muffinki
jogurtowo-
bananowe zaczerpnęłam tutaj . Trafiłam na nie całkiem przypadkiem podczas poszukiwań przepisu na pączusie:) Ze względu na moje dwie córki, które uwielbiają wszystko co
bananowe, postanowiłam wypróbować przepis. I nie żałuję!:) Wyszły pyszne, a co najważniejsze bardzo wilgotne.Składniki:- 2 szklanki
mąki orkiszowej (lub 1 i 3/4 pszennej)-3/4 szklanki
ksylitolu(może być
cukier)-2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki
sody-1/4 łyżeczki
soli-1 szklanka
jogurtu naturalnego- 1
jajko(ja dałam 3 przepiórcze)- 2/3 szklanki
oleju( ja dałam
olej kokosowy)-2 duże
banany(rozgniecione)Wszystkie suche składniki przesiać do miski. W drugiej misce mieszamy ze sobą mokre składniki. Mieszamy obie miski aż się połącza składniki(mogą zostać grudki). Wykładamy ciasto na papilotki. Pieczemy około 20-25 min. w temp. 180 stopni C (najlepiej bez termoobiegu).
Smacznego!:)