Wykonanie
Tym razem przygotowałam dla was przepis na placuszki.Do ciasta dodałam nie małą ilość
mąki orzechowej, której placki zawdzięczają swój wyśmienity smak. Po upieczeniu wyszły puszyste i mięciutkie- takie jak chciałam.Jako dodatki wybrałam
banana,
orzechy włoskie i
miód.Składniki na 30 placuszków:1,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej (ja użyłam żytniej)1,5 szklanki
mleka80g
mąki orzechowej
jajkoproszek do pieczeniaszczypta
soliłyżeczka
mioduWykonanie jest banalnie proste- wszystkie składniki dokładnie miksujemy. Następnie smażymy nieduże placuszki na dobrze rozgrzanej, suchej patelni.Smacznego:)Dlaczego warto przygotować placuszki
orzechowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
orzechy włoskie znane są z zawartości wielu substancji odżywczych, na których opisanie poświęca się wiele stron, ale ja
powiem tylko o kilku z nich;
orzechy są kopalnią kwasów omega-3, ponadto dzięki nie małej zawartości fosforu korzystnie wpływają na pracę mózgu, a witaminy A i E oraz szereg innych substancji polepszają stan naszej cery. Jeśli ciekawią was inne właściwości
orzechów zapraszam tutaj .