ßßß Cookit - przepis na Placki z jagodami

Placki z jagodami

nazwa

Wykonanie

Z dobrodziejstwa wysypu świeżysz owoców trzeba korzystać zanim nastanie zima. Tym razem w ramach śniadania postanowiłam usmażyć placki z jagodami z dodatkiem banana.
Składniki :
150 g jagód
1 mały banan
150 g mąki pszennej
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 ml mleka
25-30 g masła
1 jajko
szczypta soli
olej do smażenia
opcjonalnie miód do polania na koniec
Jeżeli chodzi o letnią propozycję śniadaniową – jest to strzał w dziesiątke, a nawet setkę! Są tak pyszne, że chciałoby się je jeść codziennie
Z podanej liczby składników usmażycie około 9 placków. Świetnie nadadzą się jagody, które chwilkę „przeleżały” już w lodówce, tj. takie, których z uwagi na wygląd, nie użyjesz już do żadnego deseru, a w tych placuszkach świetnie zdadzą egzamin. Zaczynamy!
Reklama
1. Masło rozpuszczamy w małym rondelku i czekamy aż przestygnie (dlatego robimy to jako pierwsze
)
2. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
3. Jajko roztrzepujemy w małej miseczce, dodajemy mleko i przestudzone rozpuszczone masło – całość mieszamy.
4. Banana kroimy w pół-talarki.
5. W dużej misce łączymy ze sobą sypkie i płynne produkty – całość starannie mieszamy łyżką, by uzyskać jednolitą konsystencję (możesz to przyśpieszyć używając miksera, ale ja nie widziałam takiej potrzeby).
6. Do masy wrzucamy banana, jagody i delikatnie mieszamy.
7. Smażymy na patelni na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pamiętaj, aby nie nakładać ich zbyt grubych, bo mogą ci się spalić, a w środku nie będą dosmażone.
Na koniec opcjonalnie można polać miodem – dla mnie byłaby to za duża „bomba”
Smacznego
Źródło:http://bettycook.pl/2013/07/placki-z-jagodami