Wykonanie
Z dobrodziejstwa wysypu świeżysz
owoców trzeba korzystać zanim nastanie zima. Tym razem w ramach śniadania postanowiłam usmażyć placki z
jagodami z dodatkiem
banana.Składniki :150 g
jagód1 mały
banan150 g
mąki pszennej2 łyżki
cukru pudru1 łyżeczka
proszku do pieczenia150 ml
mleka25-30 g
masła1
jajkoszczypta
soliolej do smażeniaopcjonalnie
miód do polania na koniec
Jeżeli chodzi o letnią propozycję
śniadaniową – jest to strzał w dziesiątke, a nawet setkę! Są tak pyszne, że chciałoby się je jeść codziennieZ podanej liczby składników usmażycie około 9 placków. Świetnie nadadzą się
jagody, które chwilkę „przeleżały” już w lodówce, tj. takie, których z uwagi na wygląd, nie użyjesz już do żadnego deseru, a w tych placuszkach świetnie zdadzą egzamin. Zaczynamy!Reklama1.
Masło rozpuszczamy w małym rondelku i czekamy aż przestygnie (dlatego robimy to jako pierwsze)2.
Mąkę przesiewamy z
cukrem pudrem,
proszkiem do pieczenia i szczyptą
soli.3.
Jajko roztrzepujemy w małej miseczce, dodajemy
mleko i przestudzone rozpuszczone
masło – całość mieszamy.4.
Banana kroimy w pół-talarki.5. W dużej misce łączymy ze sobą sypkie i płynne produkty – całość starannie mieszamy łyżką, by uzyskać jednolitą konsystencję (możesz to przyśpieszyć używając miksera, ale ja nie widziałam takiej potrzeby).6. Do masy wrzucamy
banana,
jagody i delikatnie mieszamy.7. Smażymy na patelni na rozgrzanym
oleju na złoty kolor. Pamiętaj, aby nie nakładać ich zbyt grubych, bo mogą ci się spalić, a w środku nie będą dosmażone.Na koniec opcjonalnie można polać
miodem – dla mnie byłaby to za duża „bomba”
Smacznego