Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 130 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
bułki czerstwe 3 sztuk
mleko 250 mililitrów
marchewka 2 sztuk
cebula 1 sztuk
czosnek 1 ząbki
dymka 2 pęczek
natka pietruszki 0,5 pęczek
masło 4 łyżek stołowych
jajka 1 sztuk
rozmaryn według uznania
mięso cielęce na roladę 1 kilogramów
masło sklarowane 2 łyżek stołowych
bulion mięsny 250 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznaniaWykonanie:Obrane ze skórki
bułki namoczyć w
mleku. Oczyszczoną
marchew pokroić w małą kostkę. Oczyszczona
cebulę oraz
czosnek posiekać. Oczyszczone 2
dymki pokroić w krążki i razem z
cebulą,
czosnkiem oraz posiekana
natka pietruszki poddusić na 2 łyżkach
masła.Odciśnięte, rozdrobnione
bułki wymieszać z
jajkiem,
marchewka i
cebulą z
czosnkiem. Mieszając, doprawić
sola oraz
pieprzem.Umyte, osuszone
mięso lekko rozbić, oprószyć
sola,
pieprzem oraz
rozmarynem. Na
mięsie rozprowadzić farsz, zwinąć
mięso i związać nicią kuchenną, następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć na ok. 2 godziny do lodówki.Sklarowane
masło rozpuścić na patelni i obsmażyć pieczeń z każdej strony. Do
mięsa wlać
bulion i całość włożyć na ok. 90 minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, co jakiś czas polewając sosem z pieczenia.Oczyszczone resztę
dymki pokroić na kawałki, odkrawając zielona część na dł. ok. 20 cm. Poddusić
dymkę na patelni na 2 łyżkach
masła, doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem.wyjąć pieczeń z piekarnika i na chwilę odstawić, by lekko ostygła, pokroić na plastry i rozłożyć na
dymce. Przed podaniem udekorować roladę
ziołami i rozłożonymi plastrami
masła ziołowego. Podawać z puree ziemniaczanym.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: