Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomostek cielecy 2 kilogramów
bułki czerstwe 4 sztuk
jajka 3 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
mleko 200 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
cebulka 5 sztuk
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
masło 60 gramów
seler 150 gramów
marchew 3 sztuk
wywar mięsny 500 mililitrów
wino białe 125 mililitrów
śmietana 125 litrówWykonanie:W
mięsie zrobić nacięcie, umyć i osuszyć. Natrzeć w środku i z zewnątrz
sola oraz
pieprzem.
Bułki pokroić w kostkę, a
jajka wymieszać z 4 łyżkami
śmietany i
mlekiem. Doprawić
pieprzem,
sola oraz gałką i zalać
bułki.Oczyszczone 2
cebule pokroić w kostkę i poddusić z posiekana
natką na łyżce
masła. Wymieszać z
bułkami i masą napełnić wnętrze mostka. Otwór spiąć wykałaczką lub zszyć nicią kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. W brytfannie roztopić pozostałe
masło i podsmażyć
mięso. Oczyszczone 3
cebule pokroić na ćwiartki. oczyszczone
marchewki i
selera drobno pokroić. Dodać do
mięsa i smażyć, aż lekko zmienią kolor. Wlać 250 ml
wywaru mięsnego. Brytfannie wstawić do gorącego piekarnika, a po 30 minutach
mięso obrócić. Temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze ok. 90 minut, często polewając sosem. W razie potrzeby można dolać trochę
wywaru. Upieczone
mięso wyjąć i odstawić na 15 minut. Sos z pieczenia zagotować z
winem, wymieszać z gęstą
śmietaną i doprawić do smaku
sola oraz
pieprzem. Pieczeń pokroić i podawać polaną sosem, ze szpeclami (kluski kładzione) i
brokułami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MięsaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: