ßßß Cookit - przepis na Nadziewany mostek cielęcy

Nadziewany mostek cielęcy

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 150 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 0
Ilość ocen : 0
Składnik
Logo Ilość Czego
mostek cielecy 2 kilogramów
bułki czerstwe 4 sztuk
jajka 3 sztuk
śmietana 4 łyżek stołowych
mleko 200 mililitrów
pieprz według uznania
sól według uznania
gałka muszkatołowa według uznania
cebulka 5 sztuk
natka pietruszki 3 łyżek stołowych
masło 60 gramów
seler 150 gramów
marchew 3 sztuk
wywar mięsny 500 mililitrów
wino białe 125 mililitrów
śmietana 125 litrów
Wykonanie:
W mięsie zrobić nacięcie, umyć i osuszyć. Natrzeć w środku i z zewnątrz sola oraz pieprzem. Bułki pokroić w kostkę, a jajka wymieszać z 4 łyżkami śmietany i mlekiem. Doprawić pieprzem, sola oraz gałką i zalać bułki.
Oczyszczone 2 cebule pokroić w kostkę i poddusić z posiekana natką na łyżce masła. Wymieszać z bułkami i masą napełnić wnętrze mostka. Otwór spiąć wykałaczką lub zszyć nicią kuchenną. Piekarnik rozgrzać do 220 stopni. W brytfannie roztopić pozostałe masło i podsmażyć mięso. Oczyszczone 3 cebule pokroić na ćwiartki. oczyszczone marchewki i selera drobno pokroić. Dodać do mięsa i smażyć, aż lekko zmienią kolor. Wlać 250 ml wywaru mięsnego. Brytfannie wstawić do gorącego piekarnika, a po 30 minutach mięso obrócić. Temperaturę zmniejszyć do 190 stopni i piec jeszcze ok. 90 minut, często polewając sosem. W razie potrzeby można dolać trochę wywaru. Upieczone mięso wyjąć i odstawić na 15 minut. Sos z pieczenia zagotować z winem, wymieszać z gęstą śmietaną i doprawić do smaku sola oraz pieprzem. Pieczeń pokroić i podawać polaną sosem, ze szpeclami (kluski kładzione) i brokułami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/9870/Nadziewany-mostek-cielecy