Składniki dla 4 osób:1 - 1,5 l wywaru mięsnego2 marchewkipietruszkapół seleracebula6 ziemniaków2 szklanki podgrzybków świeżych lub mrożonych3 łyżki śmietany2 łyżki posiekanej natki pietruszkisól, pieprz do smakulane kluski - jajko + szczypta soli + 4 łyżki mąkiJa użyłam wywaru z gotowania golonki, poprostu porządnie go wyziębiłam, zdjęłam cały tłuszcz, przecedziłam i już :)Do wywaru dodałam pokrojoną włoszczyznę i gotowałam ją niemal do miękkości. Wtedy wrzuciłam grzyby, pokrojone w kostkę ziemniaki i cebulę. Zupę doprawiłam i zrobiłam kluski lane.Kluski lane - jajko rozbełtać porządnie z mąką i szczyptą soli, teoretycznie ciasto powinno mieć gęstość ciasta naleśnikowego i powinniśmy je wlewać do gorącej zupy (stąd nazwa: kluski lane), ale moi domownicy wolą wersję na bardziej gęsto, czyli tak bardziej jak gęsta śmietana a ciasto się bardziej nakłada niż wylewa.Na koniec do zupy dodałam śmietany i natki.Smacznego!