Wykonanie
Sałatka z
rzodkiewki i
bobu, która powoli dojrzewała w moim umyśle, szybko stała się fundamentem dla
dorsza, którego wraz z pierwszym
bobem nabyłam podczas ostatnich zakupów.Te pierwsze, zielone ziarna, tak drobne i
młode, że na surowo można schrupać potrzebowały zaledwie 3 minut na parze, aby można było je wyłuskać z osłonek. W zasadzie tak młodego
bobu nie trzeba obierać i tego nie robię, kiedy zjadamy go jako przekąskę. W przypadku tego dania jednak
bób obrałam, lubię tą niesamowitą zieleń ziarna na talerzu.
Młodą rzodkiewkę zjadam w całości, dlatego w takiej postaci znalazła się ona, tuż obok
bobu w oparach H 2 O .A sos z sałaty? Ma niebywale aksamitny smak. Jest idealnym dodatkiem do delikatnej
ryby i warzyw. Ostatnio dodałam go do czegoś jeszcze, ale o tym - już następnym razem ...przepis dla 2 osóbSkładniki:2
filety z dorsza200 g
bobupęczek
rzodkiewek200 g
sałaty masłowej (zewnętrzne, zielone liście)2 gałązki
natki pietruszki25 ml
bulionu warzywnego2 łyżki
śmietany 30%sólpieprz biały1
cytrynaoliwa extra vergine do smażenia1 łyżeczka
masłaświeże
zioła (
natka pietruszki,
szczypiorek) do posypaniaPrzygotowanie:Przygotowujemy niewielki rondelek i zagotowujemy w nim
wodę. Ładne liscie
sałaty opłukujemy i na kilka sekund wkładamy do wrzątku. Wyciągami łyżką cedzakową i natychmiast przelewamy bardzo zimną
wodą. Dzięki temu zachowa ładny kolor. W tej samej wodzie blanszujemy
natkę pietruszki.
Sałatę i
natkę miksujemy przy pomocy blendera z dodatkiem 25 ml
wody (tej, w której blanszowaliśmy
sałatę) lub
bulionu warzywnego. Dodajemy
śmietanę, dokładnie mieszamy i opcjonalnie doprawiamy do smaku
solą.
Bób i całe (dokładnie umyte)
rzodkiewki z listkami gotujemy na parze. Mnie to zajęło ok 3-4 minut -
bób był drobny i bardzo
młody.
Bób obieramy z łupinek,
rzodkiewki dzielimy na pół, a jeżeli są większe, to również na ćwiartki. Ugotowane na parze liście
rzodkiewek zachowujemy.Przygotowujemy dwie patelnie. Na jednej będziemy smażyć
rybę, a na drugiej podgrzejemy warzywa.Opłukane
filety z dorsza wyrównujemy nozem (ze ścinków zrobimy chrupkę
rybną, którą widzicie na zdjęciu). Filety kładziemy na rozgrzaną patelnię z
oliwą oraz cząstką
cytryny i szybko smażymy z obu stron. Przyprawiamy
solą i
białym pieprzem. W tym czasie delikatnie podgrzewamy na drugiej patelni
rzodkiewkę, liście
rzodkiewek i
bób.Warzywa wykladamy na talerze i nakładamy
dorsza. Zachowujemy w cieple i przyrządzamy chrupkę
rybną. Resztki
drosza kładziemy na patelnię, dodajemy
masło (zwykłe, nie klarowane), zwiększamy płomień i przy pomocy
łopatki rozdrabniamy
mięso ryby na małe kawałki. Kiedy się zrumienią, posypujemy nimi przygotowane wcześniej
dorsze na warzywach.Podajemy z ciepłym sosem z
sałaty (lub klarowanym
masłem) i cząstką
cytryny.


,Składnik główny:
dorsz,Składnik główny:
rzodkiewka,Składnik główny:bob,Składnik główny:
sałata,Składnik główny:
ryba,Rodzaj dania:
Ryby i owoce morza,