Wykonanie
SkładnikiGrzanki, 2 porcje:1 ciabatta, pokrojona na kromki (lub inne dowolne
pieczywo)1 roladka z
sera koziego, np. taka lub taka, pokrojona na plasterkikilka
rzodkiewek pokrojonych na cieniutkie plasterkiokoło 1 szklanki małych listków
botwinki (lub
szpinaku sałatkowego lub
rukoli lub zwykłej
sałaty)
oliwa extra vergine do skropienia
sól morska i świeżo zmielony
czarny pieprzWinegret z dijon (
miodowo musztardowy z
musztardą dijon) - opcjonalnie:2 łyżeczki płynnego
miodu (np. wielokwiatowego)1 łyżeczka
musztardy dijon1 łyżeczka
octu (
winnego,
ryżowego lub
soku z cytryny)1 łyżeczka
oliwy extra verginesól morskaPrzygotowanieJeśli chcemy, robimy
winegret z dijon:
miód wymieszać w miseczce z
musztardą dijon, następnie dodać
ocet,
oliwę i szczyptę
soli morskiej i wszystko razem wymieszać.Pokrojoną ciabattę położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, ewentualnie na blaszce do pieczenia w piekarniku. Grillować przez kilka minut (lub piec w piekarniku z funkcją grilla).Gdy spód będzie lekko zrumieniony i chrupiący przełożyć grzanki na drugą stronę. Skropić
oliwą extra vergine, położyć plasterkami
sera koziego i grillować na umiarkowanym ogniu aż spód będzie lekko zrumieniony a
ser roztopiony.Zdjąć z patelni i ułożyć na półmisku lub na talerzykach. Dodać listki
botwinki i plasterki
rzodkiewki. Doprawić
solą morską i świeżo zmielonym
pieprzem. Jeśli chcemy możemy polać
winegretem z dijon i ewentualnie dodatkową
oliwą.