ßßß Cookit - przepis na Grzanki z rzodkiewką

Grzanki z rzodkiewką

nazwa

Wykonanie

Składniki
Grzanki, 2 porcje:
1 ciabatta, pokrojona na kromki (lub inne dowolne pieczywo)
1 roladka z sera koziego, np. taka lub taka, pokrojona na plasterki
kilka rzodkiewek pokrojonych na cieniutkie plasterki
około 1 szklanki małych listków botwinki (lub szpinaku sałatkowego lub rukoli lub zwykłej sałaty)
oliwa extra vergine do skropienia
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Winegret z dijon (miodowo musztardowy z musztardą dijon) - opcjonalnie:
2 łyżeczki płynnego miodu (np. wielokwiatowego)
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżeczka octu (winnego, ryżowego lub soku z cytryny)
1 łyżeczka oliwy extra vergine
sól morska
Przygotowanie
Jeśli chcemy, robimy winegret z dijon:miód wymieszać w miseczce z musztardą dijon, następnie dodać ocet, oliwę i szczyptę soli morskiej i wszystko razem wymieszać.
Pokrojoną ciabattę położyć na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, ewentualnie na blaszce do pieczenia w piekarniku. Grillować przez kilka minut (lub piec w piekarniku z funkcją grilla).
Gdy spód będzie lekko zrumieniony i chrupiący przełożyć grzanki na drugą stronę. Skropić oliwą extra vergine, położyć plasterkami sera koziego i grillować na umiarkowanym ogniu aż spód będzie lekko zrumieniony a ser roztopiony.
Zdjąć z patelni i ułożyć na półmisku lub na talerzykach. Dodać listki botwinki i plasterki rzodkiewki. Doprawić solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Jeśli chcemy możemy polać winegretem z dijon i ewentualnie dodatkową oliwą.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/rzodkiewka/grzanki_z_rzodkiewka_kozim_serem/przepis.html